2051: ‘Probeer de staatsloterij’

01 jan 2015

Wat er in het jaar 2051 gaat gebeuren, weet natuurlijk niemand. Of misschien toch wel? Jorg Leijten, Vox-medewerker en student, liet twee paragnosten zijn toekomst voorspellen. ‘Ik zie in jou een intellectueel.’

Illustratie: Emdé
Illustratie: Emdé

Lichte paniek maakt zich meester van de politicoloog en journalist in mij. Ik moet nóg een studie volgen. Of misschien wel twee. Want medium Daniëlle weet het zeker: in de psychologie of de advocatuur ga ik mijn roeping vinden. Verbaasd staar ik naar mijn laptopscherm. Ik had een hoop verwacht van dit Skype-consult, maar niet dat deze mededeling er in de eerste minuut in zou knallen. ‘Jij helpt graag mensen en gaat dus actief worden in een van deze beroepscategorieën.’

Daniëlle gaat met haar tijd mee. Voor personen met een drukke agenda biedt ze videoconsulten aan. Je betaalt vooraf 55 euro en mag haar dan 45 minuten lang allerlei vragen stellen. Door ‘in mijn aura te kijken’ formuleert ze antwoorden. De richting van zo’n gesprek bepaal je zelf.

Visioenen
Aangezien ik binnen een aantal maanden hoop af te studeren, besluit ik het voornamelijk op mijn carrière te gooien om daarover zo veel mogelijk concrete voorspellingen te krijgen. Ik krijg de paragnoste overigens niet te zien tijdens het gesprek. Normaal gebeurt dit wel, verzekert Daniëlle me, alleen lukt het nu even niet, aangezien er ‘iets mis is met een bepaalde instelling’.

Laat ik vooropstellen: ik ben vrij nuchter aangelegd. Ik geloof niet in toekomstvisioenen. Het begint bij mij te jeuken als medium Daniëlle haar voorspellingen ook nog eens onderbouwt met dooddoeners als ‘jij bent een mensenmens’ en ‘ik zie in jou een intellectueel’. Logisch, achter mij kan ze via haar beeldscherm een tamelijk grote boekenkast zien staan.

Paragnosten blijken geoefend in gissen. Nadat ik de vraag of ik van reizen houd bevestigend heb beantwoord, weet Danielle me te melden dat ik binnen een paar jaar enige tijd voor mijn werk in het buitenland zal verblijven. Ik veer op. ‘Een maand of vier.’ En ga weer zitten. ‘Maar over vijf jaar zul je met een rugzak een grote reis maken.’

Iets soortgelijks krijg ik ook bij paranormaal helderziende Annie uit Westervoort te horen. Nadat ik in de wachtkamer een panfluitversie van Let It Be heb mogen aanhoren, weet ze mij te vertellen dat ik de kans krijg kortstondig werkervaring op te doen in het buitenland. De Westervoortse heeft het over een verblijf van een maand of zes. Opvallend?

Annie blijkt minder concreet dan Daniëlle. De komende tien tot vijftien jaar voorziet ze geen problemen op carrièrevlak. En mijn diploma dan? Wanneer haal ik dat? In maart zal ik afstuderen weet Annie, en na een aantal weken rust, vind ik nog voor de zomer werk. ‘Over twee jaar zie ik een zijpad bij je, waar je nu nog niet aan hebt gedacht.’ Toch de advocatuur?

Samenwonen
Op relationeel gebied krijgen de paragnosten gemengde signalen binnen. Waar ik volgens de een mijn vriendin mag verblijden met de mededeling dat we binnenkort gaan samenwonen, stelt de ander dat dit niet het meisje is ‘waar mijn hart naar uitgaat’. Oké, ik zal het haar melden.

Medium Daniëlle weet Utrecht te noemen als mijn standplaats voor de komende jaren. Ik treur even: weg uit Nijmegen? Frappant genoeg is de domstad wel de woonplaats van de ouders van mijn huidige vriendin. Je weet wel, dat meisje bij wie ik me volgens haar niet gelukkig zou voelen.

Ook de gestorven familieleden komen om de hoek kijken. Of ik een opa heb die is overleden? Nou, ik ben 25, dus die kans is aanwezig, ja. De vader van mijn moeder? Nee, die leeft nog. Daniëlle ziet hartklachten voorbijkomen. Overleed hij daaraan? Nee, het was een ander orgaan. Even is het stil. ‘Toch krijg ik door dat zijn hart ermee ophield.’ Ehm, sterven we uiteindelijk niet allemaal als ons hart stopt?

2051
Eet genoeg groenten en fruit en drink voldoende vocht, dat toekomstadvies geeft helderziende Annie me. Volgens Daniëlle moet ik gaan mediteren. Helaas heb ik onlangs een cursus mindfulness al na een week opgegeven, omdat ik met een rozijn aan mijn oor moest ervaren welk geluid deze krent maakte. Annie weet me nog te melden dat ik misschien wel een zesde zintuig heb. ‘Jij hebt veel mensenkennis, je voelt aan wat anderen nodig hebben en helpt ze daarmee.’

En dan is er natuurlijk nog 2051. De paragnosten geven aan niet te ver vooruit te willen kijken, maar het cijfer 51 kan wel allerlei betekenissen hebben. Volgens Annie zou het een huisnummer kunnen zijn. Of een deel van een nummerbord. Dat ik geen rijbewijs heb, maakt volgens haar niets uit.

Daniëlle denkt dat ik de staatsloterij eens moet proberen. Met eindcijfer… enfin, je raadt het al. Later in het gesprek komt ze erop terug. ‘Zou het geen datum kunnen zijn? Mijn agenda ligt open op 5 januari en ik word daar erg naartoe getrokken. Dat kan geen toeval zijn. Doe er iets mee, misschien ben je dan wel klaar met je scriptie.’ / Jorg Leijten

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!