3 tips voor de perfecte selfie

12 feb 2014

Onze succesvolle Olympische sporters doen niet anders. En bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is het zelfs geoorloofd in het stemhokje. De selfie – de hype van 2013 – is nog lang niet dood. Maar hoe maak je eigenlijk een goed zelfportret?

Foto: Mike Coghlan (Creative Commons, Flickr)
Foto: Mike Coghlan (Creative Commons, Flickr)

Het is voor de leden van studentenfotografievereniging De Cycloop in eerste instantie even omschakelen. Normaal staan tijdens de maandelijkse fotobespreking artistieke portretten en weelderige landschappen centraal. Gisteravond echter niets van dit alles. In het CultuurCafé wordt ditmaal de meest gemaakte foto van het moment besproken: de selfie. Want hoewel ze allen liefhebber zijn van grote lenzen en instelbare diafragma’s, maken de aanwezigen zelf ook met veel plezier de nodige zelfportretten.

Wiskundestudent Roelof Hoeksema (19) vindt de selfie van alle tijden. ‘Rembrandt schilderde gedurende zijn leven tachtig zelfportretten. De selfie is de moderne tegenhanger. Het is een manier om jezelf bloot te geven: kijk eens hoe ik leef én wat ik allemaal in huis heb.’ Fabiënne Voncken (22), studente psychologie, vult aan: ‘De nieuwste modellen smartphones zijn tegenwoordig net zo goed als de aloude compactcamera. Daardoor kun je nu zowel de persoon als de achtergrond scherp in beeld krijgen. De selfie is een makkelijke manier om de verveling tegen te gaan en je vrienden te laten zien waar je uithangt.’

Selfie van de aanwezige Cycloopleden
Selfie van de aanwezige Cycloopleden

De aanwezige leden zijn het er over eens dat we inmiddels bij de selfie 2.0 zijn aanbeland. Voor hen die weinig kaas hebben gegeten van fotografie, is er de Snapchat-selfie. Via deze app kun je foto’s doorsturen naar vrienden, waarbij de ontvanger de afbeelding maar één keer kan zien. Daarna ‘vernietigt’ de app de foto vanzelf. Wie wat meer tijd steekt in een gelikte selfie, struint ermee over datingapp Tinder naar perfecte matches.

In het kader van Valentijnsdag presenteren de Cyclopers drie tips voor de perfecte selfie, zodat je Tinder-successen nóg groter worden.

1. Maak de foto boven ooghoogte, het liefst vanuit vogelvluchtperspectief. Hierdoor heb je minder last van strenge kaaklijnen en … zie je geen neusgaten. Houd je hoofd een beetje schuin, zodat de foto lekker speels oogt. Houd de camera ook niet te dichtbij. Veel mensen hebben de neiging om hun kin in de lucht te steken als ze op de foto gaan. Dat ziet er soms heel onzeker uit. Doe die kin daarom juist omlaag voor een krachtige, zelfverzekerde uitstraling.

2. Gebruik géén flitser, maar alleen natuurlijk licht. Het liefst bij bewolking: diffuus licht voorkomt schaduwen en maakt je huid gladder. Wil je spelen met het licht? Experimenteer dan eens met luxaflex voor een leuke effect. Hiermee kun je bijvoorbeeld de helft van je gezicht ‘in de schaduw’ zetten. Een leuk Instagram-filter doet ook wonderen.

3. Vermijd wc-potten en badkamers in het algemeen op de achtergrond. Op een selfie ben jij de hoofdpersoon, maar een onrustige achtergrond leidt enorm af. Ga op zoek naar pastelgekleurde muren, geweven gordijnen of een andere plek zonder rommel. Plaats jezelf ter hoogte van één van de vier rasterpunten op je smartphone. Precies in het midden is heel saai. En vergeet niet: ‘duckfaces’ en spiegelfoto’s zijn zo 2010. / Jens Pauw

0 reacties

  1. Gert schreef op 13 februari 2014 om 16:05

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!