4 tips voor de Zevenheuvelenloper

18 nov 2016

Veel deelnemers aan de Zevenheuvelenloop komen oververhit over de finishlijn. Dat zal ook zondag weer zo zijn. Arts Matthijs Veltmeijer promoveert vandaag op zijn onderzoek naar hardlopen. Met het oog op de Zevenheuvelenloop geeft hij vier tips.

Maar liefst 15 procent van de deelnemers aan de Zevenheuvelenloop heeft bij de finish een temperatuur van boven de veertig graden. Dan is sprake van oververhitting. Wat Matthijs Veltmeijer bovendien aantoonde, is dat het risico op oververhitting verschilt per persoon. ‘Veel hardlopers die oververhit raakten in 2008, waren dat óók in 2009. Oververhitting is voorspelbaar.’ Veltmeijer, die vandaag promoveert, geeft vier tips voor de hardloper.

Tip 1. Meet je temperatuur eens op
Na een oefenronde is het slim je eigen temperatuur op te meten, stelt Veltmeijer. ‘Als je weet dat je snel oververhit raakt, kun je je daartegen wapenen, bijvoorbeeld door het dragen van een koelvest. Bij de Zevenheuvelenloop zal dat overigens niet nodig zijn, het is zondag koud genoeg. Maar bij een race in de zomer, vooral over langere afstanden, is dat natuurlijk anders.’

Tip 2. Drink vooral vóór de wedstrijd genoeg
De lopers die zondag de vijftien kilometer rennen, kunnen tijdens de race op twee plekken drinken pakken. ‘Niet per se nodig’, zegt Veltmeijer. ‘De race is kort genoeg om zonder drinken te doen, hoewel het altijd aan te raden is om wel te drinken. Maar zorg vooral dat je in de twee uur vóór de loop genoeg vocht binnenkrijgt. Een halve liter is voldoende.’ Dit verkleint de kans op oververhitting en de daaraan verbonden klachten, zoals warmte-uitputting, flauwvallen of zelfs een hitteberoerte.

Tip 3. Neem geen ontstekingsremmers
‘Niet alleen de fysieke inspanning leidt tot opwarming van het lichaam’, zegt Veltmeijer. ‘Ook komen er tijdens het lopen ontstekingsstofjes in het bloed. Dat noemen we hardloperskoorts.’ Is het dan een goed idee om een ontstekingsremmer te nemen? Veltmeijer: ‘Dat raad ik niet aan. Een paracetamolletje kan niet zo veel kwaad, maar neem geen ibuprofen of een ander middel. Dat vergroot het risico op nier-, maag- en darmproblemen.’

Tip 4. Kom uitgerust en getraind aan de start
‘Hier heb ik zelf geen onderzoek naar gedaan, maar deze tip spreekt voor zich!’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!