Zoon Olde Rikkert kan het ook

17 jul 2015

Dat publiceren kan ik ook, moet Joris Olde Rikkert (19 jaar) hebben gedacht. Hij is de zoon van geriater Marcel. In het Journal of Sport Sciences staat het onderzoek dat hij samen met oud-schoolgenoot Vincent de Haes deed. 

Joris Olde Rikkert en Vincent de Haes deden voor hun profielwerkstuk op het Kandinsky College een onderzoek naar de invloed van de kleur van voetbalshirts, onder begeleiding van docenten daar. Wetenschappers van het Radboudumc, waaronder Marcel Olde Rikkert, vader van een van de twee jonge onderzoekers, namen de begeleiding daarna van de docenten over. Nu zijn ze medeauteurs van het onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Sport Sciences.

De twee inmiddels oud-scholieren wilden achterhalen of shirtkleur de uitslag van een voetbalwedstrijd kan beïnvloeden. Ze deden vier experimenten, waaronder een waarbij ze proefpersonen, voetballende leeftijdgenoten, video’s lieten bekijken van spelers in verschillende kleuren shirts. De proefpersonen moesten daarbij onder meer aangeven welke spelers ze als eerste zagen. Ook analyseerden de twee de wedstrijduitslagen over de afgelopen zeventien jaar van tien profclubs.

Hun conclusie: de shirtkleur kan de uitslag van een voetbalwedstrijd zeker beïnvloeden. Shirts met een hoog contrast ten opzichte van de omgeving (het groene veld) worden eerder gezien. Dus spelers in wit, oranje of rood herkennen hun medespelers op het veld sneller en dat verhoogt de kans op een goed resultaat.

Gescoord
‘Leuk natuurlijk dat hij de draad zo heeft opgepakt’, reageert Marcel Olde Rikkert, hoogleraar aan het Radboudumc en bekend van zijn onderzoek naar veroudering en kwetsbaarheid. Hij heeft zijn zoon wel wat hints gegeven, zegt hij, maar niet meer dan dat. Zo hebben de twee jongens lang gebrainstormd over welke methodes ze zouden gebruiken om hun vragen te beantwoorden, herinnert Olde Rikkert zich.

Olde Rikkert heeft zijn zoon wel gewezen op wetenschappers van oogheelkunde en neuroscience die wellicht als medeauteurs konden optreden, maar Joris is zelf op hen afgestapt.
‘Om het spel van de wetenschap te leren spelen is het belangrijk het spel niet over te nemen’, zegt Olde Rikkert. ‘Hij moet het toch zelf ontdekken, daar leert-ie van. Dus het was een een-tweetje, zullen we maar zeggen, waarbij hij heeft gescoord.’

Voor Joris Olde Rikkert, hij studeert inmiddels natuurkunde aan de RU, kwamen bij het project twee passies samen: voetbal – hij speelt zelf in het A1-team van Orion – en dingen uitzoeken, puzzelen. Dat het ook is gelukt de bevindingen te publiceren in het Journal of Sport Sciences was de kers op de taart. ‘Hij heeft nu meegemaakt hoe dat gaat. De publicatie is door al die rondes van referentenkritieken gegaan. Dat duurt lang en het is bevredigend als het dan lukt.’ / Martine Zuidweg

 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!