5 dingen die je wil weten over de nieuwe Refter

22 jan 2019

Doei Refter, hallo Foodcourt! Over een maand gaat het nieuwe restaurant op de campus open. Voor wie zich verheugt: alvast vijf dingen die je wil weten.

1. De keuze is reuze

Hongerige bezoekers hadden in de Refter de keuze uit drie warme maaltijden: een vegetarische optie en twee met vlees. Mensen die last hebben van keuzestress zullen het in de nieuwe Foodcourt bezuren. Straks is er een counter met Aziatische gerechten, een met Mediterrane gerechten (ja, ook pizza) en een waar de klassieke Reftermaaltijden te krijgen zijn. Daarnaast komt er een aparte balie voor snacks en friet. De Foodcourt gaat open van half acht ’s ochtends tot acht uur ’s avonds en afhankelijk van het tijdstip zijn verschillende counters geopend. Aan het einde van de middag gaat de wijnbar open.

2. Ook vlees op maandag, maar meer vegetarische opties

De verbouwing van de Refter luidt het einde van Meat Free Monday in. Het Facilitair Bedrijf belooft echter meer vegetarische en veganistische maaltijden aan te bieden.  ‘We willen mensen verleiden maaltijden te kiezen zonder vlees’, zegt directeur Gerben Smit. ‘Ook op dinsdag en woensdag.’ Ook goed voor de duurzaamheid: de koffiedrab gaan niet meer in de prullenbak maar wordt afgevoerd om als voedingsbodem te dienen voor oesterzwammen.

3. Honderd extra plekken, om te eten én te studeren

In de oude Refter werden veel vierkante meters opgeslokt door de ruimte vóór de kassa’s, waar bezoekers hun maaltijden en drankjes konden pakken. De keuken was bovendien veel groter dan in de toekomstige Foodcourt, waar veel gerechten voor je neus worden klaargemaakt. Al met al zijn er straks honderd extra zitplekken. Volgens Gerben Smit van het Facilitair Bedrijf zijn bezoekers meer dan welkom om even te komen studeren of werken – de Foodcourt moet een plek zijn waar mensen niet alleen hun maag komen vullen. Het balkon, bijvoorbeeld, wordt ingericht in een ‘bibliotheek-achtige setting’.

4. Extra ingangen en een terras aan de zuidkant

Personeel in het Berchmanianum kan straks in één lijn naar de Foodcourt lopen. Aan die kant komt een ingang en een terras. Daarnaast is de Foodcourt straks óók toegankelijk vanaf het Pieter Bondamplein (voor het Cultuurcafé). De draaideur aan het Erasmusplein blijft natuurlijk ook, net als de ingang vanuit het Erasmusgebouw.

5. Niet onbelangrijk: wanneer gaat de Foodcourt open?

Als er niks geks meer gebeurt, zijn de eerste bezoekers eind februari welkom in de Foodcourt. Dat klinkt behoorlijk ambitieus – wie nu een blik naar binnen werpt, ziet dat er nog veel moet gebeuren. De keukenapparatuur moet bijvoorbeeld nog worden geïnstalleerd en van het terras aan de zuidkant is nog niks te zien. Gerben Smit houdt de moed er echter in: ‘Vanaf nu gaat het heel snel.’

12 reacties

  1. Jos Joosten schreef op 22 januari 2019 om 09:49

    Wat ik me eigenlijk wel afvraag, is wat dit betekent voor het personeel van de restauratieve dienst. Er wordt nu al veel mer met zelfscan gewerkt, de oude keuken wordt niet meer gebruikt – krijgt iedereen zijn/haar (passend) werk?

    • Gerben Smit schreef op 22 januari 2019 om 16:58

      Vanwege de bouwwerkzaamheden is de Refter nu geheel gesloten, medewerkers van het Facilitair Bedrijf die normaal gesproken werkzaam zijn in dit restaurant werken nu op andere horecapunten op de Campus. In het nieuwe food court is een uitbreiding van personeel voorzien gezien de ruimere openingstijden. Het personeel dat voorheen in de Refter werkte heeft vanaf de opening van het nieuwe food court hier hun nieuwe werkplek. De medewerkers krijgen in de komende weken richting de opening van het food court verschillende opleidingen, trainingen en instructies. De selfservice kassa’s komen niet terug in het nieuwe food court, gasten kunnen bij iedere outlet direct afrekenen.

    • Jos Joosten schreef op 23 januari 2019 om 13:50

      @Gerben Smit. Dank voor deze heldere toelichting! Ik ben heel benieuwd hoe het er straks alllemaal gaat uitzien.

  2. Aaron schreef op 22 januari 2019 om 14:19

    Met het inruilen van de naam Refter voor ‘Foodcourt’ verdwijnt helaas wel een stukje campusgeschiedenis. Zelfs onder internationale studenten is de Refter een begrip. Ik ben enorm benieuwd naar de nieuwe invulling, hoor… Maar deze nieuwe naam is wel heel generiek.

    • Jos Joosten schreef op 23 januari 2019 om 13:53

      “Refter”was destijds winnaar van een prijsvraag voor een nieuwe naam. Misschien weer een ideetje?

      ‘Vreethof’ lijkt me wel een goede inzending…

  3. joost schreef op 24 januari 2019 om 11:55

  4. Marcel Wissenburg schreef op 24 januari 2019 om 12:05

    Gedurende de bijna 40 jaar waarin ik lunch in de universitaire kantines is veel lekkers verschenen (de Van D. kroket) maar ook verdwenen (de uitsmijter, de simpele broodjes ham/kaas voor wie geen tijd heeft om te lunchen, en de Van D. kroket…). Eén lichtpuntje was er altijd: de vrijdagse appelpannenkoek was de twintig minuten wachttijd in de rij altijd meer dan waard. Het ideale begin van het laatste dagdeel van een lange en zware week. Fingers crossed dat deze traditie overleeft…

  5. Evelien schreef op 24 januari 2019 om 12:43

    Dat klinkt mooi en veelbelovend.
    Echter, waar komt de Happy Saladbar? Deze mis ik al een tijdje en was toch een van mijn favorieten. Komt deze ook nog ergens terug?

  6. F. Duynstee schreef op 24 januari 2019 om 13:36

    Aangezien “Court” in het Nederlands ook “Gerecht” kan betekenen, voorzie ik onvoorstelbare verwarring met de horecavoorziening in het Grotiusgebouw. Niet doen dus! Waarom niet gewoon ‘Refter’ behouden? Is ook nog een stuk makkelijker uit te spreken voor buitenlandse Radboudianen dan ‘foet keurt’ voor de Nederlandse…

  7. Bert schreef op 24 januari 2019 om 15:27

    Ik heb nergens een bericht van de uni gezien dat de naam De Refter gewijzigd wordt, en volgens mij komt er gewoon een food court in De Refter. Beetje scheef in dit stuk verwerkt.

  8. Pieter van Groenestijn schreef op 24 januari 2019 om 15:38

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!