Dossier

5 dingen die jij kunt doen voor vluchtelingen

16 sep 2015

Je bent student en wilt  vluchtelingen helpen. Maar hoe? Vijf tips van Maaike Petrusma, Radboud-student en vrijwilliger bij de Nijmeegse Stichting Gast.

Maaike Petrusma werkt als vrijwilliger bij stichting Gast. Foto: eigen foto
Maaike Petrusma werkt als vrijwilliger bij stichting Gast. Foto: eigen foto

Nijmegen gaat drieduizend extra asielzoekers opvangen in een tentenkamp op Heumensoord, maakte de gemeente vandaag bekend. Er gaat geen dag voorbij zonder (schrijnend) nieuws over de vluchtelingenproblematiek. Misschien kijk je naar de beelden op tv en zit je met het gevoel ‘ik wil iets doen, maar ik weet niet wat’. Herkenbaar, vindt Maaike Petrusma. De masterstudent religiewetenschappen meldde zich vorig jaar als vrijwilliger bij de Stichting Gast. Gast helpt asielzoekers in nood in Nijmegen en omgeving. ‘Je hoeft als student geen vluchteling in huis te nemen om het verschil te maken’, zegt ze. Wat je dan wel kan doen? Petrusma geeft vijf tips.

#1. Laat je fiets repareren, of koop een nieuwe
Gast geeft fietsreperatiecursussen aan asielzoekers. Ze doen kleine reparaties voor een klein tarief en verkopen opgeknapte fietsen. De volledige opbrengst gaat naar de asielzoekers. De fietsenwerkplaats ligt aan Pontanusstraat 20. Je hoeft geen afspraak te maken.

#2. Ga een avond langs de deuren
Gast draait op donaties en de inzet van vrijwilligers. Een week per jaar gaan vrijwilligers de deuren langs om te collecteren (19 tot en met 24 oktober). Heb je een avondje vrij of zoek je een nieuwe sog-techniek? Meld je dan aan via [email protected]. Je kunt zelf aangeven welke dagen je wilt lopen, welke wijk je voorkeur heeft en met wie je wilt lopen, bijvoorbeeld met een vriend, date of vluchteling.

#3. Doneer een pak rijst (of iets anders)
Een winkelwagentje van Gast staat elke maand in een andere Nijmeegse supermarkt. Je kan dan iets doneren uit je eigen karretje. Van waspoeder tot shampoo, van rijst tot chocolade. De eerstvolgende boodschappenactie is morgen, tussen 14.00 en 19.00 uur bij de COOP aan de Burghart van den Berghstraat. Diepvriespizza’s en Grolsch zijn in de aanbieding, dus de COOP is deze week sowieso een goed idee.

#4. Koop groenten en fruit uit de tuin
Vluchtelingen werken samen in een volkstuin. Ze kweken groenten en kruiden voor eigen gebruik en voor vrienden en familie. De tuin ligt aan de Bredestraat 52. In het winkeltje koop je verse groenten en fruit voor een prikkie. Alle opbrengsten gaan naar Gast. Open op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur.

#5. Word taalmaatje
Hoe leer je een taal? Door ’m te spreken. Je kunt vluchtelingen dus enorm helpen als je gewoon met ze in gesprek gaat. Dat kan via Vluchtelingenwerk Nijmegen. Die stichting geeft onder meer taalcursussen en is altijd opzoek naar taalmaatjes. Het kost je ongeveer anderhalf uur per week. Interesse? Mail naar Floor de Boer van Vluchtelingenwerk Nijmegen, [email protected]. / Maarten van Gestel

Volg Stichting Gast op Facebook voor meer initiatieven.

Update 21 september: VluchtelingenWerk Nijmegen laat weten dat vrijwilligers zich niet meer hoeven aan te bieden als taalmaatje. ‘We worden overspoeld door aanmeldingen en kunnen mensen niet meer plaatsen.’

1 reactie

  1. Hanny de Zwager schreef op 17 september 2015 om 21:38

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!