578 laptops maken digitaal toetsen mogelijk

15 nov 2017

Studenten zullen vanaf volgend jaar hun tentamens steeds vaker op een laptop maken. Voor docenten scheelt dat een hoop nakijkwerk, voor studenten kramp in hun handen. In februari start de universiteit een proef met een nieuwe vorm van digitaal toetsen.

Tijdens colleges is het tegenwoordig heel normaal dat studenten aantekeningen maken op een laptop, maar tijdens een tentamen gaat alles nog grotendeels met pen en papier.

Op de Radboud Universiteit komt daar vanaf volgend jaar verandering in. Het universiteitsbrede programma ICT in het Onderwijs start in februari een proef met digitaal toetsen. Daarvoor zijn 578 Chromebooks (een laptop van Google) aangeschaft en is een aanbesteding afgerond voor de software die het digitaal toetsen mogelijk moet maken. Cirrus Assessment rolde als beste uit de bus.

‘We hebben vooral op gebruiksvriendelijkheid gelet’

Het aankopen van het grote aantal laptops is een weloverwogen keuze geweest, vertelt Jos in den Bosch, programmamanager van ICT in het onderwijs. ‘Er kunnen nu veel grotere groepen tegelijkertijd een digitaal tentamen maken. Voorheen waren docenten beperkt tot computerruimtes met maximaal zestig plekken.’ Ook handig: de laptops kunnen overal neergezet worden, ‘of dat nu de grote gymzaal in het sportcentrum is of een collegezaal in het Huygensgebouw.’

Zoals met elke vernieuwing in het onderwijs zullen docenten een steuntje in de rug nodig hebben bij de nieuwe vorm van toetsing, zo verwacht In den Bosch althans. ‘Maar het waren juist docenten die de behoefte hadden om gemakkelijker digitaal te toetsen. Dat maken wij nu mogelijk.’ Natuurlijk moeten zij de nieuwe software wel leren kennen. ‘Maar’, zegt In den Bosch, ‘we hebben bij de aanbesteding vooral op gebruiksvriendelijkheid gelet.’

Het grote voordeel van het digitaal toetsen is dat het veel tijd scheelt: bij multiple choice-vragen hoeft de docent niet meer met een rode pen de antwoorden te controleren. Ook is er veel meer mogelijk met bijvoorbeeld het invoegen van een filmpje of andere media in het tentamen.

Een ander probleem dat ermee is opgelost, is dat studenten niet meer hoeven te schrijven. Kramp in de handen behoort straks tot het verleden. ‘Schrijven zijn ze niet meer gewend. Niet zelden hoor ik van docenten dat ze de laatste kantjes van een tentamen niet meer kunnen lezen. Het ontcijferen van handschriften is met digitaal toetsen voorbij.’

2 reacties

  1. Eva schreef op 15 november 2017 om 13:35

    Kramp in je handen voorbij? Als de stoel en/of tafel niet in hoogte aangepast kan worden voorzie ik anders veel hand- en schouderklachten van voortdurend klikken en slepen, of nekklachten van voorover zitten. Het is een van de meest genegeerde kwalen van deze tijd, sinds rsi officieel als “geen ziekte” is verklaard en het is omgedoopt tot het knullige “KANS”. Maar als je eenmaal uitvalt met pijnklachten houd je er voor altijd last van. En zeker in stresssituaties komt het keihard terug. Ik hoop dat er serieus werk wordt gemaakt, niet alleen bij het toetsen maar ook bij bijvoorbeeld het inrichten van nieuwe werkplekken, van het instelbaar maken van meubilair en het bespreekbaar maken van pijnklachten.

  2. Menny Vellener schreef op 8 januari 2018 om 16:43

    Wat mij vooral puzzelt is de vraag of Cirrus Assessment de laptop onvermijdelijk afsluit van de rest van de digitale wereld? En hoe de ervaringen daarmee zijn?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!