Dossier

Studenten sloegen tussenjaar massaal over

02 mei 2016

Een jaartje reizen of werken voor je gaat studeren? Met het nieuwe leenstelsel in het vooruitzicht kozen veel jongeren eieren voor hun geld, bevestigen nieuwe cijfers. Ze stoomden na hun examen meteen door.

Een steekproef onder ruim achttienduizend eerstejaarsstudenten van universiteiten en hogescholen toont aan dat jongeren het nieuwe leenstelsel inderdaad voor wilden blijven. Internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic brengt de uitkomsten vandaag naar buiten.

Een tussenjaar was ooit heel normaal. In september 2013 had een op de tien nieuwe studenten aan de universiteiten en hogescholen een gap year achter de rug: ze waren pas gaan studeren na een jaartje backpacken of werken. Maar toen de basisbeurs zou worden afgeschaft, sloeg de twijfel toe. Veel jongeren gingen meteen na hun eindexamen naar het hoger onderwijs om een hoge studieschuld te voorkomen. Het tussenjaar werd minder populair, zelfs toen de politiek de plannen met de basisbeurs een jaar uitstelde.

Van de huidige eerstejaars heeft slechts één op de twintig zo’n tussenjaar genomen.

Van de huidige eerstejaars heeft slechts één op de twintig zo’n tussenjaar genomen. Deze jongeren gingen er een jaar tussenuit en namen op de koop toe dat ze geen basisbeurs meer zouden krijgen. Opvallend genoeg hebben vooral universitaire studenten hun tussenjaar laten schieten: slechts drie procent van de eerstejaars durfde het nog aan. Met name aankomende juristen en studenten van groene opleidingen kozen zelden voor een jaar reizen of werken (minder dan twee procent). Studenten van opleidingen in de talen en cultuur lieten zich iets minder vaak afschrikken (4,6 procent).

Tussenjaar

Studiesucces
Op het studiesucces heeft het tussenjaar over het algemeen weinig effect, aldus de onderzoekers van ResearchNed, die voor EP-Nuffic analyses hebben gemaakt. ‘Studenten vallen na een gap year even vaak uit als studenten die direct zijn doorgestroomd.’ Wel lijken studenten iets beter te presteren als ze gereisd hebben in plaats van gewerkt, maar het scheelt niet veel.

EP-Nuffic moedigt jongeren aan om een reis te maken voor ze gaan studeren. Voorzitter Freddy Weima: ‘Een tussenjaar nemen voorafgaand aan je studie werkt heel goed voor je studiekeuze. Uit dit onderzoek blijkt dat driekwart van de eerstejaarsstudenten na een tussenjaar er meer van overtuigd is de juiste studie gekozen te hebben.’ / HOP, Bas Belleman

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!