Scriptietips van Paulien Cornelisse

26 mei 2016

Bollewangenhapsnoet is een van haar lievelingswoorden. Dit en meer leerden studenten gisteravond van schrijfster Paulien Cornelisse tijdens een Collegetour in LUX.

Of ze schrijftips heeft, is een vraag uit de ramvolle zaal. De vragensteller is namelijk bezig met haar scriptie. Paulien Cornelisse stelt vanaf het LUX-podium een wedervraag. ‘Hoeveel van jullie zijn bezig met hun scriptie?’ Tientallen vingers gaan de lucht in. Nou, schrijftips heeft Cornelisse wel. Komen ze:

  1. Werk niet in de kamer waar je ook je bed staat. ‘Ik ga vaak naar de Coffee Company. Hier is ook vast zo’n tentje met goede koffie waar laptops getolereerd worden.’
  2. Schrijf in de vruchtbare uren van de ochtend. ‘Als je afspraken wilt plannen, doe dat dan in de middag.’
  3. Begin in het midden. Dan zit je niet de hele tijd aan te hikken tegen het begin. ‘Als je denkt ‘wat moet ik nou schrijven’ en je weet dat je in elk geval dit en dit wilt schrijven, schrijf dat dan vast op.’
  4. Als je inspiratie hebt, meteen opschrijven. ‘Al is het maar in je telefoon.’

Whatsappen
De avond met schrijfster Paulien Cornelisse was binnen vier uur uitverkocht. Studenten – vooral letteren – mochten vragen insturen. Maar er komen vanavond net zo veel vragen spontaan uit de zaal. Of ze het niet erg vindt dat leerlingen op school zo weinig enthousiast zijn over taal, is een zo’n vraag.

Antwoord: ‘Dat maakt toch niet uit? Ik heb niks met voetbal.’ Dat taal weinig populair is onder de jonkies, bestrijdt ze overigens. ‘Ze whatsappen elkaar de hele dag kapot. Ze zijn heel veel met taal bezig.’

Student Yvonne van der Werf (21) weet nog hoe ze Nederlands ging studeren door het boek Taal is zeg maar echt mijn ding van Cornelisse. De leraar had gezegd ‘lees eens iets leuks’. Zo ontdekte dat ze die onbewuste taaldingetjes ontzettend leuk vond. Vanuit de zaal vraagt ze waar Cornelisse haar inspiratie vandaan haalt.

Het antwoord is wat complexer. Van broccoli eten met de kinderen, van het luisteren naar een commentaar op Ziggo over de overwinning van Max Verstappen.

Student Nederlands Yvonne van der Werf. Foto: Marjolein van Diejen
Student Nederlands Yvonne van der Werf. Foto: Marjolein van Diejen

De studenten leren vanavond dat Cornelisse geen ambities heeft om leraar te worden (‘ik heb een te dunne huid’), dat ze niet onder de taalnazi’s geschaard wenst te worden (‘ik ben heel conflictvermijdend’), dat ze een hekel heeft aan het doodanalyseren van boeken (‘waar staat de kleur blauw voor in Een vlucht regenwulpen’) en dat dit haar lievelingswoorden zijn: gegniffel, bollewangenhapsnoet en prietpraat.

De Collegetour in LUX met schrijfster Paulien Cornelisse was georganiseerd in het kader van de campagne Helden gezocht. Er is een tekort aan academisch geschoolde docenten en daarom voert de overheid campagne. De Nijmeegse avond was een initiatief van de Faculteit der Letteren en de Radboud Docenten Academie.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!