Hulp gezocht: USB-stick met scriptie is kwijt

10 jun 2016

De nachtmerrie van iedere student: je scriptie kwijtraken één week voor de deadline. Het gebeurde Radboudstudent Sebastian (20), nota bene met de scriptie van zijn vriendin. Sebastian looft twintig euro uit voor de vinder van de USB-stick.

De in Amsterdam studerende vriendin van Sebastian (hij wil zonder achternaam genoemd worden, omdat hij niet bekend wil staan als de jongen die de scriptie van zijn vriendin kwijtraakte) vroeg Sebastian vorige week donderdag om haar scriptie even te back-uppen. Braaf ging Sebastian aan de slag op een computer in de UB tot hij zich plots realiseerde dat zijn college binnen enkele minuten begon. ‘Ik haastte me naar het college maar vergat daarbij de belangrijke USB-stick uit de computer te halen.’

Scriptie Sebastian
De poster die Sebastian heeft gemaakt in de hoop dat hij zijn USB-stick terugvindt.

Pas afgelopen maandag kwam Sebastian erachter dat hij de USB-stick kwijt was. Hij is toen meteen naar de UB geracet, maar daar was de stick nergens meer te bekennen. Een dag lang heeft hij in paniek over een oplossing zitten denken. Nu heeft Sebastian posters opgehangen waarin hij twintig euro uitlooft voor de eerlijke vinder van de beruchte USB-stick. ‘Voor dit geld kun je twee USB-sticks kopen, dus waarom zou de vinder mijn USB-stick zelf houden?’

‘Ze zal onder andere een hoop statistieken opnieuw moeten doen.’

Waarom zijn vriendin in vredesnaam maar één back-up heeft, weet Sebastian ook niet. ‘Dat is inderdaad niet zo slim’, zo drukt Sebastian zich diplomatiek uit. ‘Ze heeft nu wel op de harde manier geleerd dat je altijd een back-up moet maken.’ Volgende week vrijdag is de deadline al. ‘Ze zal onder andere een hoop statistieken in SPSS opnieuw moeten doen, dat gaat wel even tijd kosten.’ De relatie tussen Sebastian en zijn vriendin lijkt er echter niet onder te lijden. ‘We hebben er geen ruzie over gehad.’

Sebastian roept de vinder op contact op te nemen of de stick anoniem aan de UB-portier af te geven, en benadrukt dat hij het niet erg vindt als de vinder de stick stiekem al een aantal dagen in bezit heeft.

10 reacties

  1. Willibrord Huisman schreef op 10 juni 2016 om 09:55

    Het wordt hoog tijd dat SURFdrive ook voor studenten beschikbaar komt. We zorgen toch ook voor een veilig dak boven de collegezalen. En zo’n dak is veel duurder.

  2. Jan schreef op 12 juni 2016 om 12:29

    Wat een domme student.
    Je weet toch,wanneer de lessen beginnen.
    Of heb je teveel gedronken.
    Wat doe je op de universiteit.
    Je wilt toch iets leren.
    Je lijkt mij niet slim.
    Je kunt beter naar een lager niveau.

  3. Nijmeegse student raakt scriptie van vriendin kwijt – Nultweevier.nl schreef op 12 juni 2016 om 15:23

    […] En dat zorgt voor een hoop stress: de scriptie moet immers aanstaande vrijdag al ingeleverd worden. De vriendin in kwestie had daarnaast maar één kopie van de thesis. Sebastian weet zelf ook niet waarom. “Dat is inderdaad niet zo slim,” zei hij tegen Vox. […]

  4. Rosa schreef op 13 juni 2016 om 12:35

    Wel toevallig dat het originele bestand en de backup tegelijk verdwijnen. Of heeft die knakker de backup op dezelfde usb stick gemaakt waar ook het origineel op stond. Dat is natuurlijk wel heel erg dom. En als dat zo is is het meisje ook beslist niet slim te noemen, want de eerste les is nog altijd om nooit je originelen af te staan.

    En twintig euro vergoeding is natuurlijk een lachertje voor de zaak. Want het gaat niet om de waarde van de usb stick, maar om de waarde van de data die erop staat.

    • Simon Moesje schreef op 23 juni 2016 om 15:44

      De hoogte van de beloning is evenredig met het waarheidsgehalte van dit verhaal: laag. Het is gewoon een truc om extra tijd te krijgen. Dit soort dingen gebeurde ook in de tijd toen internet en email net opkwam. Je hernoemde een windows systeemfile naar opdracht1a.doc en stuurde hem op de dag van de deadline in. Na twee dagen kreeg je te horen “Je bestand krijg ik niet geopend, kan je het nog eens sturen?” in die ontstane “extra tijd” maakte je de opdracht als nog en je stuurde hem in. Dit is precies hetzelfde, de vriendin van Sebastian zit gewoon even vast met haar analyses en met deze uitvoerige scheme probeert ze tijd te winnen. De 20 euro beloning illustreert dit.

      The game hasn’t changed, just the faces of the players have.

  5. L.J. Lekkerkerk schreef op 17 juni 2016 om 09:07

    Voor eerlijke vinders is het handig als er een bestandje met gegevens van de eigenaar op de stick staat …

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!