Schrijnen hangt nu in de Schrijnenkamer
De allereerste rector van de Radboud Universiteit, Jos Schrijnen, had geen kinderen, maar wel een grote familie. Achterneef Joost kwam op het idee de universiteit een portret aan te bieden. Dat werd gisteren onthuld in de Schrijnenkamer van Huize Heyendael.
Beetje kaal, zo’n Schrijnenkamer zonder Schrijnen. Dat vond de familie van de eerste rector (hij begon in 1923) van de Radboud Universiteit, Jos Schrijnen. Daarom bood ze de universiteit gisteren in Huize Heyendael een portret aan.
Jos Schrijnen (1869-1938) is de geestelijk vader en eerste rector van de Radboud Universiteit. Hij zorgde ervoor dat Nijmegen in 1923 een katholieke universiteit kreeg. Schrijnen werd in Venlo geboren als zoon van een apotheker. Hij was linguïst, classicus en volkskundige. Zijn karakter was moeilijk. De rector werkte hard, maar was erg ijdel. Universiteitshistoricus Jan Brabers noemt hem ‘een drijver met dictatoriale trekjes’. Schrijnen was ook priester, dus kreeg geen kinderen.
Rector Schrijnen overleed in 1938. In dat jaar schilderde Paul Windhausen een portret van hem, dat was gebaseerd op een foto. Het schilderij kwam te hangen in het hoofdgebouw van de universiteit, dat destijds in het centrum van Nijmegen stond. Bij de bevrijding van de Waalstad ging het gebouw in vlammen op, en daarmee ook het schilderij. Er was nog wel een zwart-witfoto van.
Het bureau van Schrijnen
Een achterneef van de eerste rector was een paar jaar geleden op bezoek bij de universiteit. Hij zag de kamer die naar de rector genoemd was. Zat zelfs even aan het originele bureau van zijn oudoom. Maar rector Schrijnen keek hem nergens vanuit een schilderijlijst aan. ‘Thuis ontstond het idee daar iets aan te doen’, vertelde achterneef Joost gisteren bij de onthulling van het portret in Huize Heyendael.
De familie nam contact op met een restaurateur van foto’s. Die bewerkte de zwart-witfoto zo dat die opnieuw kon worden afgedrukt, dit keer op canvas. Meer dan tien achterneven en –nichten waren gisteren aanwezig toen rector Han Krieken het beeld onthulde. Jos Schrijnen hangt nu naast de eikenhouten kast in de kamer die naar hem is vernoemd. De oud-rector werkte overigens nooit zelf in Huize Heyendael. De universiteit kocht het kasteeltje pas aan in 1949, Jos Schrijnen was toen al elf jaar dood.