Mailen voor medisch onderzoek

02 sep 2016

Met één mailtje stemmen welk medisch onderzoek straks subsidie krijgt. Dat kan nu. Opvallend: twee van de drie genomineerden zijn van het Radboudumc.

Onderzoeken naar darmfalen, broekplassen en IVF: alle drie dingen ze dit jaar mee naar de prijs voor Medische Inspirator, een aanmoedigingsprijs om samenwerking tussen patiënt en onderzoeker te stimuleren. En maar liefst twee van de drie genomineerden zijn van het Radboudumc. Vorig jaar, toen de prijs voor het eerst werd uitgereikt, viel Nijmegen ook al in de prijzen: Radboudumc-kinderchirurg Sanne Botden won toen samen met Frank Meijer de hoofdprijs.

Hoe komt het dat Nijmegen het zo goed doet? Persvoorlichter Marcel Wortel: ‘Bij het Radboudumc staat persoonsgerichte zorg hoog in het vaandel. Daarom wordt er ook veel praktisch onderzoek gedaan dat direct ten goede komt aan de patiënt, naast onderzoek dat op een veel fundamenteler niveau plaatsvindt. Dat is precies wat ZonMw [subsidieverstrekker op het gebied van gezondheidsonderzoek, red.] voor deze prijs wil zien.’

Want dat is waar de prijs voor staat: praktisch onderzoek dat echt in het hier en nu iets kan betekenen – in samenwerking met de patiënt en met een concreet resultaat. Wie wint wordt niet alleen door de jury bepaald, maar ook door de leek, die thuis gewoon via zijn mail kan stemmen. Dat kan nog de hele maand, op 30 september wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een manifestatie in Rotterdam.

Rem op bloedvergiftiging
Eén van de Nijmeegse kanshebbers is arts-onderzoeker Yannick Wouters. Zijn onderzoek is bestemd voor patiënten met darmfalen. Deze patiënten kunnen niet eten en drinken omdat ze geen (functionerende) darmen hebben. Hun voeding gaat daarom via een infuus direct de bloedbaan in. Helaas kunnen er via dat infuus ook bacteriën meekomen, die de patiënten letterlijk doodziek kunnen maken.

Wouters: ‘Bloedvergiftigingen zijn een enorm probleem. Anke Christenhusz, de patiënte met wie ik voor dit project samenwerk, heeft al meerdere keren op de intensive care gelegen met een bloedvergiftiging. Het is een wonder dat ze nog leeft.’ Met zijn onderzoek wil Wouters een sneltest ontwikkelen, waardoor de oorzaak van de infectie (een ziekmakende bacterie of schimmel) veel sneller duidelijk is en de arts dus eerder en beter kan handelen. De uitslag duurt nu zo’n twee tot vijf dagen, maar de sneltest moet binnen vier uur duidelijkheid geven.

Zeker van een subsidie is Wouters sowieso al – de tweede en derde prijs bedragen respectievelijk 50.000 en 25.000 euro – maar alleen met de hoofdprijs van 75.000 euro kan zijn test pas echt goed worden getest. ‘Met minder geld kunnen we de test wel ontwikkelen, maar niet testen op patiënten. En dat is echt cruciaal.’

Ook kinderuroloog in opleiding Liesbeth de Wall dingt mee naar de prijs. Zij wil onderzoek doen naar PTNS, een methode die kinderen met broekplasproblemen misschien kan helpen. De methode is al succesvol bij ouderen, maar is voor kinderen amper onderzocht. Met het geld wil ze daar verandering in brengen, zodat ook kinderen met een plasprobleem zich onbezorgd kunnen ontwikkelen.

Nu is het afwachten wat de mensen thuis stemmen. ‘Een soort Idols’, grapt Wouters, al kan hij het concept wel waarderen. ‘Zo kunnen mensen zelf ervaren hoe lastig het is te kiezen wie subsidie krijgt, en kunnen ze zich echt inzetten voor een onderzoek.’

1 reactie

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!