Bewoners hekelen stadsbestuur om aanpak overlast

08 sep 2016

De belofte van Nijmegen om illegale kamerpanden aan te pakken vanwege de overlast, stuit op scepsis bij de bewonersvereniging.

De gemeente Nijmegen blijft veel te laks met de aanpak van van illegale kamerverhuurpanden, stelt het platform Kamerbreed, een bewonersgroep die zich verzet zich tegen de groeiende ombouw van panden voor kamerbewoners in de stad. In sommige straten is dat al het geval voor 70 procent van de panden.

De nieuwe belofte van wethouder Bert Velthuis dat hij strenger gaat optreden tegen overlast die kamerbewoners veroorzaken, maakt geen indruk op Kamerbreed. De stad telt zo’n 1.500 illegale omgebouwde panden op een totaal van 2.800 kamerpanden. De wildgroei en de concentratie van kamerpanden in sommige straten zorgt voor verloedering en zet de leefbaarheid in wijken zwaar onder druk, aldus Kamerbreed. In anderhalf jaar tijd kreeg Kamerbreed 300 klachten binnen over de kamerverhuur en overlast voor de buurt.

Slappe aanpak
Voorzitter Ralf Nieuwenhuijsen van Kamerbreed verwijt de gemeente een slappe aanpak van problemen. Hij wijst op twee panden aan de St. Canisiussingel in Nijmegen die illegaal bewoond worden door studenten. De statige 19de eeuwse kantoorpanden zijn verbouwd tot kamers, zonder dat de vereiste vergunningen in orde waren, geeft ook de gemeente toe.

Grote gevolgen heeft die illegale woonsituatie echter niet. Nijmegen heeft de eigenaar van de panden recent aangeschreven om de vereiste vergunningen alsnog in orde te maken. Doet de eigenaar dit niet, dan pas kan er worden opgetreden, zegt de gemeente.

‘Wat als in zo’n pand brand uitbreekt en er slachtoffers vallen. Wie is dan verantwoordelijk?’

Die legalisatie achteraf is een doorn in het oog van Kamerbreed. ‘De panden hadden dicht gemoeten’, stelt Nieuwenhuijsen. ‘Bij de controles kwam aan het licht dat de rookmelders niet voldeden. Wat als in zo’n pand brand uitbreekt en er slachtoffers vallen. Wie is dan verantwoordelijk?’

Kamerbreed is ronduit sceptisch over de belofte van wethouder Velthuis dat hij sneller zal optreden tegen overlast. Klachten zullen beter geregistreerd worden. ‘Dat is al vaker gezegd. Wij merken er bitter weinig van. Veel buurtbewoners durven bovendien uit angst voor wraak niet te klagen.’ / Dit artikel verscheen vandaag in dagblad De Gelderlander.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!