Eén op de vijf nieuwe studenten uit het buitenland
De Radboud Universiteit blijft groeien, dit jaar tot bijna 20.000 studenten. De nieuwe instroom bedroeg 507 meer dan vorig jaar, vooral dankzij de zes nieuwe Engelstalige bachelors. De cijfers op een rijtje nu de nieuwe instroom van eerstejaars is geteld.
Hoeveel studenten telt de campus?
19.899, meer dan ooit. Het aantal verschillende nationaliteiten op de campus is opgelopen tot meer dan 90. Van de eerstejaars komt inmiddels 21 procent van over de grens.
Ook het aantal eerstejaars groeit?
Ja, met 507 ten opzichte van vorig jaar. In totaal verwelkomt de universiteit dit jaar 4.574 nieuwe studenten. Let wel: dit zijn behalve bachelorstudenten ook nieuwkomers die instromen in een Nijmeegse premaster of masterstudie.
[kader-xl]Zes nieuwe bachelors
Arts and Culture Studies: 14 eerstejaars (3 Nederlanders)
Chemistry: 53 (47)
Molecular Life Science: 81 (59)
International Business Communication: 86 (54)
Artificial Intelligence: 156 (120)
Psychology: 424 (42)[/kader-xl]
De zes nieuwe Engelstalige bachelors zijn studententrekkers?
Jazeker: de drie écht nieuwe tracks – twee van de letterenfaculteit en Psychology –trekken samen 525 eerstejaars. De drie andere Engelstalige studies – hier zijn de opleidingen omgezet van Nederlands naar Engels – zijn samen nog eens goed voor 290 eerstejaars. Dat zijn overigens niet alleen buitenlanders, maar ook 325 Nederlanders (voor de zes studies samen).
De buitenlanders zijn de nieuwe melkkoe voor de universiteit?
Dat hoor je vaak. Dan wordt gewezen op het hoge collegegeld dat studenten buiten de Europese zone betalen voor hun studie, het zogenaamde ‘instellingscollegegeld’ dat universiteiten zelf mogen bepalen en soms oploopt tot 20.000 euro. Zo niet in Nijmegen. Hier is het prijskaartje voor de geneeskundestudie 16.000 euro, voor een bètastudie 10.000, en 6000 tot 7000 voor de rest. De bulk van nieuwkomers komt overigens gewoon uit de Europese zone en betaalt daarom het reguliere collegegeld. Rector magnificus Han van Krieken becijferde maandag in de gezamenlijke vergadering van de universiteit het aandeel van het instellingscollegegeld op de totale universitaire inkomsten. De uitkomst: minder dan één promille – allerminst een melkkoe.
Waar komen de buitenlandse eerstejaars vandaan?
Bij elk van de zes nieuwe bachelorstudies staat Duitsland op nummer één, bij Psychology is zelfs 80 procent van de 424 eerstejaars van Duitse origine. Maar de spreiding is groot: de universiteit trekt eerstejaars uit 78 verschillende landen. In Europa staan Italië en Roemenië op nummer twee en drie, buiten Europa is Brazilië koploper met 19 eerstejaars, op de voet gevolgd door China en Vietnam (beide 16).