‘Een echte held hoeft geen hemelbed’

12 okt 2016

Geluk kun je maken deze week. Achter de Studentenkerk staat een Geluksfabriek. Vox-medewerker Joep Sistermanns ging de machine in en kwam er met thee en poëzie weer uit.

‘Hé hé hé, zie ik daar nou wat vriendelijke zonnestraaltjes binnenkomen?’ De ontvangst van studentenpastor John Hacking is gespeeld vrolijk, maar niet minder oprecht. Ondanks het gure herfstweer zijn de mensen van de Studentenkerk vanmiddag positief gestemd. Op picknicktafels staat een duurzame lunch (‘serving happiness!’), ertegenover prijkt een kraampje van Jack van Mildert’s Tea-Mobile en op het gras draagt typemachinedichter Ro van Doesburg zijn proza voor. Kunstenaar Niek Verschoor heeft een monument voor geluk gebouwd.

‘Geluk is heel kostbaar, dat koop je niet zomaar in de winkel’

‘De week van de duurzaamheid gaat vooral over duurzaam leven, milieubewust leven en energiezuinig leven’, licht initiator John Hacking het gebeuren toe. ‘Maar duurzaamheid is ook  belangrijk op andere vlakken. Duurzame relaties, duurzame vriendschappen… en duurzaam geluk. Geluk is heel kostbaar, een kleinood – dat koop je niet zomaar in de winkel. Daar mag je best even bij stil staan.’

Hacking verwijst naar de prestatiecultuur op de universiteit, die het welzijn van studenten niet ten goede komt. Als het aan hem lag, werd de Radboud Universiteit niet de meest prestigieuze, maar de meest sociale universiteit. ‘De menselijke maat moet terug.’ Humor en kunst – de Geluksfabriek in een notendop –  is daartoe een eerste aanzet.

Thee en gelukswensen
Kunstenaar Jack van Mildert maakt in zijn Tea-Mobile persoonlijke thee. Eén ding staat voorop: hij wil eerst met je praten. Wie ben je? Wat houdt je bezig? En: ben je gelukkig? Als hij antwoorden heeft, gaat hij voor je aan de slag. In de geluksthee van Irene Dankelman, docent Geografie, Planologie en Milieu, zit  hop voor pit, en brandnetel om het te egaliseren. Het zal haar helpen leren ‘nee’ te zeggen.

Kunstenaar Niek Verschoor bouwde een Little Blue House of Hope. De palenconstructie is verbonden met prikkeldraad en heeft één kleine ingang. Die leidt naar een Tibetaanse gebedsmolen, waar mensen hun geluksboodschap op kunnen schrijven. De les? Geluk is bijzonder en je komt er niet zomaar bij. Maar als je het hebt gevonden, is het meer dan de moeite waard om het te beschermen.

Geldnood
‘Typemachinedichter’ Ro van Doesburg vraagt de bezoekers om één woord. En je naam, dan kan hij aan de slag. In het kader van het studentenbestaan kies ik ‘geldnood’. Het resultaat is verbluffend. Binnen twee minuten draagt Van Doesburg een persoonlijk gedicht voor, staand op een kratje, met alle aanwezigen aandachtig luisterend eromheen.

‘Joep, stel mij nooit meer teleur’, schalt het over het grasveld. ‘Geld is voor gewone mensen. En jij bent een dichter, dat zie ik in je ogen. Studeer af, koop een gitaar, en laat de rest los. Want een echte held hoeft geen hemelbed. Die slaapt tussen de wolven, die kust het mos.’ Vol bewondering klinkt het applaus. Verwonderd ga ik naar huis. / Joep Sistermanns

De Geluksfabriek maakt deel uit van de Week van de Duurzaamheid.

4 reacties

  1. Ilja Kramer schreef op 13 oktober 2016 om 13:00

    ‘Een echte held hoert geen hemelbed’. Wat bedoelt de schrijver met het werkwoord ‘hoeren’ in relatie tot de Geluksfabriek?

  2. Ilja Kramer schreef op 13 oktober 2016 om 13:59

    Mijn komt net ter ore:

    De typemachine haperde soms en hij had ook ijskoude vingers (de r en f zitten ook dicht bij elkaar). Ook in een ander gedicht stond bijv. jontje ipv jongetje, en kals ipv klas – en hij bedoelde echt klas.

  3. Ro van Doesburg schreef op 14 oktober 2016 om 14:42

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!