6x goedkoop cultuur snuiven in Nijmegen

24 okt 2019

Nijmegen is een cultuurstad. Maar wat als je platzak door je studententijd rolt? Gaan dan alle leuke dingen aan je neus voorbij? Nee, hoor. Wij zetten zes tips voor je op een rijtje, opdat je toch je culturele hart kunt ophalen in de Waalstad.

1. Museum het Valkhof

De Radboud Universiteit en het Valkhofmuseum, dat zich meer wil richten op jongeren, hebben onlangs besloten meer te willen samenwerken. En als student profiteer je daarvan, want vanaf oktober is het museum gratis te bezoeken met een studentenkaart. De collectie van het museum is breed en varieert van archeologische vondsten tot (moderne) kunst. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Nijmegen, is een bezoek aan het groen-glazen museum op Kelfkensbos zeker een aanrader

2. Filmhuis LUX

Een goedkoop alternatief voor de bioscoop is filmhuis en cultureel podium LUX. Als student kun je hier voor zo’n zeven euro de nieuwste films zien. Daarnaast draaien er ook onbekendere buitenlandse of filmhuisfilms. Je hebt dus ook nog eens meer keus! In LUX kun je voor een klein prijsje bovendien terecht voor theater- en muziekvoorstellingen of debatten.

3. Improvisatie- en comedyshows

Een goede cabaret- of improvisatieshow bezoeken is vaak – zelfs mét studentenkaart – een duur grapje. Gelukkig zijn er ook gratis opties in Nijmegen te vinden! Cafés organiseren wel eens gratis comedy- of improvisatieavonden. Zo kun je bij Café de Opera elke maand naar Konings Comedy, waar lokale talenten laten zien wat ze in huis hebben. Valt er naderhand ook nog wat te lachen, als je in je portemonnee kijkt (als je tenminste de verleiding weerstaat om alle speciaalbiertjes uit te proberen).

4. Cultuur op de Campus

De naam verraadt het al: Cultuur op de Campus verzorgt alles wat met cultuur te maken heeft op de universiteit. Wekelijks zijn er activiteiten met muziek, literatuur of kunst, van filmavonden tot bandwedstrijden en fototentoonstellingen. Dit alles gebeurt voor en door studenten en daar is de entreeprijs ook naar. Ook organiseert Cultuur op de Campus het jaarlijkse festival Stukafest, waar artiesten in studentenkamers optreden. Wil je zelf ook cultureel aan de gang? Dan kun je via Cultuur op de Campus een cursus volgen, bijvoorbeeld op het gebied van fotografie, schrijven of comedy. Deze cursussen zijn, als je in het bezit bent van een sportkaart, helemaal gratis!

Fresku op Radboud Rocks. Foto: Tom Hessels

5. Ticketswap

Je favoriete artiest geeft een concert of je wilt per se naar dat ene feestje. Enige probleem: dat kaartje kun je nooit betalen. In dit geval is TicketSwap een oplossing. Via deze site bieden mensen tickets aan voor evenementen waar ze bij nader inzien niet naartoe willen of kunnen, vaak voor minder geld dan de originele prijs. Zo kun je toch gaan, maar niet voor de volle mep. Tip: hoe dichter de datum van het evenement nadert, hoe liever mensen hun kaartjes kwijt willen en hoe goedkoper ze zijn.

6. Gratis festivals

Het organiseren van festivals zou je een Nijmeegse specialiteit kunnen noemen. Op de festivalkalender staan ook wat goedkope pareltjes. Gratis zijn Radboud Rocks, het jaarlijkse festival van de universiteit, en The Big Draw, waar kunstenaars tekeningen aanbrengen op etalages door de hele stad. Voor minder dan een tientje kun je naar Oranjepop, een jaarlijks festival op Koningsdag, het Festival der Kunsten, met artiesten en kunstenaars uit de wijk Bottendaal, en GoShort, een festival voor korte films. Ook bij Tribute in Oost, een festival met rockcoverbands, en bij het Theaterweekend in de Stadsschouwburg, kun je een hele avond optredens en voorstellingen zien voor bijna geen geld.

1 reactie

  1. Eva schreef op 26 oktober 2019 om 10:46

    Oh en de beste tip staat er niet eens bij… last minute studentenkorting bij voorstellingen in de Vereeniging of schouwburg. Dan kun je voor €12,50 je favo cabaretier, musical of klassiek concert bezoeken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!