Buddy’s voor zes maanden, vrienden voor veel langer

09 okt 2017

Student Chloë Polman en vluchteling Amani Faour zijn buddy’s: ze spreken elke week af om samen te eten, de Nederlandse taal te oefenen of te gaan shoppen. De Radboud Universiteit hoopt nog meer van deze koppeltjes te kunnen maken.

De verschillen tussen Amani Faour (22) en Chloë Polman zijn talrijk. Faour woont pas vijf maanden in Nederland, ontvluchtte de oorlog in Syrië en hoopt ooit weer verder te kunnen met haar studie architectuur. Chloë Polman (24) woont met haar vriend in Nijmegen, werkt drie dagen in de week bij Radboud in’to Languages en hoopt haar master rechten spoedig af te ronden.

Toch komen de twee jonge vrouwen elke week samen. Ze eten samen, gaan samen naar het park of lopen de stad in om te shoppen. Voor Faour een goede manier om Nederlands te leren en meer begrip te krijgen voor de Nederlandse cultuur. Voor Polman een manier om te leren hoe het is om als totale vreemdeling in een samenleving terecht te komen als de Nederlandse.

‘Ik ben altijd heel erg blij als Chloë komt’, zegt Faour. Ze glimlacht verontschuldigend om haar nog wat haperende Nederlands. ‘Ze is een heel mooie vriendin.’

Vanuit haar kamer op de eerste verdieping van het oude belastingkantoor aan de Stieltjesstraat kijkt ze uit over het busstation van Nijmegen. Faour slaapt er met haar moeder en twee andere vrouwen. Ook haar vader, broers en zus verblijven in het gebouw, dat sinds februari dit jaar als tijdelijke opvang dient voor driehonderd vluchtelingen.

Heumensoord

Polman en Faour kwamen deze zomer met elkaar in contact via het buddyproject voor vluchtelingen van de Radboud Universiteit. Het idee kwam van de werkgroep van Radboud-medewerkers, met onder anderen oud-rector Bas Kortmann, die zich sinds de oprichting van noodopvang Heumensoord in 2015 bezighoudt met vluchtelingen. Nu Heumensoord verdwenen is, richt de groep zich vooral op de vluchtelingen in het oude belastingkantoor. Via het buddyproject zijn inmiddels twintig koppels gemaakt.

Studenten van de Radboud Honours Academy werden ingezet om te inventariseren of er behoefte was aan het buddyproject, en wat die behoeftes dan precies zijn. Manager Annemarie Hinten vertelt dat de vraag naar buddy’s overweldigend is. ‘De behoeften zijn heel divers: van de taal leren, tot het bezoeken van een concert of samen koken.’ De investering van de Honours Academy ziet Hinten als een manier om iets terug te geven aan de maatschappij.

Als medewerker of student ga je een commitment aan van minimaal zes maanden, of totdat de vluchteling een huis toegewezen krijgt elders in het land. In het geval van Faour is dat al snel: ze verhuist deze maand met haar familie naar Arnhem. ‘Maar wij blijven vriendinnen’, verzekert Polman haar.

Ook buddy worden van een vluchteling in de Stieltjesstraat? Studenten en medewerkers kunnen zich aanmelden bij In’to Languages-medewerker Eline Spek: [email protected], 024-3612159. Bij de koppeling wordt rekening gehouden met leeftijd. De vraag naar oudere buddy’s (30 plus) is het grootst.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!