Crowdfunding voor kinderboek over dyslexie

31 okt 2017

Een boek dat kinderen met dyslexie moet aanzetten tot lezen, het is in de maak. Promovenda Liesbeth Tilanus verzorgde de wetenschappelijke grondslag. Nu moet een crowdfundcampagne voor de financiële middelen zorgen.

Raf uit groep vijf heeft moeite met schrijven en lezen. Hij haalt de letters altijd door elkaar. En nu staat hij voor misschien wel de grootste uitdaging in zijn nog jonge bestaan: een spreekbeurt! Het lijkt misschien niet het meest spannende uitgangspunt voor een boek, maar voor kinderen met dyslexie is een spreekbeurt een heel avontuur. Daarom figureert Raf als hoofdpersoon in het kinderboek Een kroon voor een kanjer, dat Radboud-promovenda en orthopedagoog Liesbeth Tilanus schrijft naar aanleiding van haar onderzoek. Voor de financiering ervan start ze samen met de Radboud Universiteit, onderzoeksinstelling Marant en Uitgeverij Zwijsen een crowdfundactie.

Judith Bosch, communicatie- en marketingmedewerker van Marant, vertelt hoe het idee voor het kinderboek ontstond. ‘Vanwege haar promotieplek moest Liesbeth stoppen met haar werk als behandelaar van kinderen met dyslexie. Een van haar behandelkinderen vond dat zo jammer, dat Liesbeth een belofte deed: ik zorg ervoor dat jij ook mee kan kijken met het onderzoek.’ Tilanus startte een driedelig valorisatieproject, met het geheugenspel Dizzy, een boekenlegger met leesmethodes en nu dus een kinderboek.

Symboolschrift

Bosch benadrukt hoe belangrijk het boekje is. Voor alle kinderen, maar vooral voor kinderen met dyslexie. ‘Zij hebben vaak veel moeite met lezen, waardoor ze het ook erg saai vinden. Met de avonturen van Raf hopen we ze weer wat meer leesmotivatie te geven.’ Om dat te bereiken, moeten sommige dingen anders dan in andere kinderboeken. Zo is de afstand tussen letters en regels groter.

Tilanus’ promotieonderzoek over de effecten van dyslexiebehandelingen dient als leidraad voor het kinderboek. Tot nu toe waren deze effecten alleen bekend vanuit de praktijk. Nu zijn die ook wetenschappelijk bewezen. Een belangrijk onderdeel van de behandelingen is werken met een symboolschrift, zodat kinderen met dyslexie woorden makkelijker onthouden. ‘Dat zijn symbolen die aangeven of iets een lange of korte klank is en of een letter een klinker of medeklinker is’, legt Bosch uit. ‘Neem het woord “boom”. Dat is in symboolschrift “< – <”. In het boek komt dit symboolschrift ook af en toe terug.’

Met de crowdfundcampagne hopen de partijen 12.500 euro op te halen. Daarvoor hebben ze tot 31 december de tijd.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!