Aantal internationale studenten aan de Radboud Universiteit loopt terug, maar minder sterk dan in de rest van het land

15 nov 2024 ,

Het aantal internationale studenten daalt aan de Radboud Universiteit minder sterk dan in de rest van het land. Universiteitenkoepel UNL vreest “een ongerichte kaalslag” wanneer de strenge kabinetsplannen rondom internationalisering van kracht worden.

2.490 internationale studenten zijn dit collegejaar ingeschreven aan de Radboud Universiteit. Dat is een daling van 3,5 procent ten opzichte van vorig jaar. In totaal bestaat de studentenpopulatie van de Radboud Universiteit nu voor 10,3 procent uit internationale studenten. Ook dat is iets lager dan in de voorgaande jaren.

Vooral het aantal internationale studenten dat dit jaar nieuw instroomde is sterk gedaald, van 756 in 2023 naar 658 in 2024. ‘Dat is een daling van 13 procent, daarmee hebben we te maken met de laagste internationale instroom in de afgelopen vijf jaar’, zegt een universiteitswoordvoerder.

‘Talent is nodig’

Net als vorig jaar vond deze daling uitsluitend plaats onder bachelorstudenten. In de master is de internationale instroom juist gestegen met 7 procent, met name door een toename van het aantal studenten die van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) komen.

‘De Radboud Universiteit is trots op de bijdragen die worden geleverd door internationale studenten en medewerkers’, zegt collegevoorzitter Daniël Wigboldus in een bericht op de website van de universiteit. ‘Juist de verscheidenheid aan achtergronden en het bundelen van diverse perspectieven zijn van belang voor de ontwikkeling van wetenschap. We hebben talent, vanuit allerlei hoeken, hard nodig. Dit geldt voor onze toekomst als universiteit maar ook voor onze samenleving waar het in diverse sectoren moeilijk is om de juiste mensen te vinden.’

Voortbestaan opleidingen

Het totale aantal internationale studenten in Nijmegen daalt minder snel dan in de rest van het land. Gemiddeld gezien tellen Nederlandse universiteiten 6 procent minder internationale studenten dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van universiteitenkoepel UNL. Vooral bachelorstudenten uit Europa (EER) zochten hun heil buiten Nederland. Hun aandeel daalde met 9 procent.

Bij de Vrije Universiteit Amsterdam is de internationale instroom zelfs met 23,5 procent teruggelopen. De Rijksuniversiteit Groningen meldde zelf al dat daar in september 14 procent minder EU-studenten zijn begonnen.

Een half jaar geleden kwamen universiteiten zelf met het voornemen om de internationale instroom te verlagen. Weliswaar op verzoek van politiek Den Haag, maar ook de instellingen vonden dat de groei niet eeuwig kon doorgaan. Ze besloten meer in het Nederlands te gaan lesgeven en minder studenten te werven in het buitenland.

‘Het Nederlandse kabinet trapt vol op de rem en stapelt daar nog meerdere grote bezuinigingen bovenop’

Toen zat er nog een ander kabinet. Het nieuwe kabinet wil zo snel mogelijk 293 miljoen euro bezuinigen op internationale studenten en gaat het toezicht op Engelstalig onderwijs veel strenger maken.

UNL-voorzitter Caspar van den Berg is bang dat het voortbestaan van opleidingen in gevaar komt, ‘ook voor Nederlandse studenten’. Andere landen zetten volgens hem juist in op meer internationaal talent en geven ruim baan aan onderzoek en innovatie. ‘Het Nederlandse kabinet doet het tegenovergestelde: het trapt vol op de rem en stapelt daar nog meerdere grote bezuinigingen bovenop.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!