Aantal vluchtelingen in Nederland in eerste half jaar 2011 gedaald

24 okt 2011

Van een veronderstelde aanzuigende werking en aantrekkingskracht van Nederland op asielzoekers is geen sprake, zo blijkt uit cijfers van mr. dr. Carolus Grütters. Grütters, onderzoeker bij het Nijmeegse Centrum voor Migratierecht, publiceerde een artikel in de bundel Tijd en asiel. De bundel werd afgelopen vrijdag gepresenteerd op een conferentie aan de Radboud Universiteit.

bootvluchtelingenHet Centrum voor Migratierecht presenteerde de wetenschappelijke bundel met bijdragen over de betekenis van tijd in het asiel- en vluchtelingenrecht op een symposium dat in het teken stond van 60 jaar Vluchtelingenverdrag. Bijdragen daarin zijn  van juristen, historici, sociale wetenschappers, activisten van het eerste uur en medewerkers van maatschappelijke organisaties.  

Daling
In zijn onderzoek laat Grütters zien dat het aantal vluchtelingen dat zich in het eerste half jaar in Nederland aanmeldde met 11 procent is gedaald (van 6401 in de eerste helft van het vorig jaar naar 5710 dit jaar). Deze daling staat in schril contrast met de situatie in andere landen. De vluchtelingenorganisatie van de VN meldt in diezelfde periode namelijk een stijging van het aantal vluchtelingen wereldwijd met 17 procent.

Keuzes
Het terugdringen van de instroom van asielzoekers is volgens Grütters geen verdienste van het kabinet. ‘Het is onduidelijk welke afwegingen vluchtelingen bij hun keuze om asiel aan te vragen maken. Een vluchteling vlucht naar veiligheid. Slechts 1 procent van alle vluchtelingen is in staat om bescherming te zoeken in westerse landen.‘ Volgens Grütters is de omvang van het aantal asielzoekers niet  het probleem, maar veeleer de ongelijke verdeling over de landen van bestemming.

Het thema ‘tijd’
De redactie van de bundel Tijd en Asiel was in handen van Ashley Terlouw en Karin Zwaan. Centraal thema is tijd. ‘We hechten in het vluchtelingenrecht soms te veel, soms te weinig waarde aan tijd. Soms gaan we er mensonterend mee om’, aldus deze auteurs. ‘We sluiten onze ogen als vluchtelingen soms wel 20 jaar in tentenkampen verblijven. Of als ze hier in Nederland in 18 maanden in vreemdelingendetentie zitten, terwijl ze niets anders op hun kerfstok hebben dan dat ze hier hulp zochten’. / Bets Berntsen

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!