Actief op Tinder of Bumble? Doneer dan nu je profiel aan de wetenschap

14 feb 2025

Welke emoji’s zijn er in datingprofielen te vinden? En waarom worden die gebruikt? Taal- en communicatiewetenschapper Lieke Verheijen verzamelt teksten van datingprofielen, om wetenschappelijk te analyseren. Wie gebruikt een tennisracket en wie een aubergine?

De emoji van het omgekeerde hoofdje, het aapje met de handen voor de ogen, een gewoon tennisracket of een ambivalente aubergine: er gaat een wereld van betekenis schuil achter emoji’s. Taal- en communicatiewetenschapper Lieke Verheijen van het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit probeert dit te ontcijferen. Dit doet zij samen met haar Utrechtse collega Tess van der Zanden, met wie ze de wisselwerking tussen tekst en emoji’s in datingprofielen analyseert.

Hoe geef je met minimale informatie een indruk van jezelf en verschilt dat per generatie of gender? Dat zijn enkele van de onderzoeksvragen die Verheijen en Van der Zanden stellen. Hoe meer profielteksten van datingsapps als Tinder, Bumble, Parship of andere platformen ze binnenkrijgen, hoe beter.

Emoji’s in chats

Beiden deden al eerder onderzoek naar digitale communicatie. Van der Zanden keek naar taalgebruik in datingprofielen en -chats, en Verheijen naar taalgebruik van jongeren op sociale media en emoji’s in interpersoonlijke en bedrijfscommunicatie. ‘We verwachten in het nieuwe onderzoek verschillen te zien tussen emojigebruik in chats en in profielen’, zegt Verheijen. ‘In chats missen daters de non-verbale signalen. Om nuance aan te brengen worden smileys, hartjes en andere emoji’s gebruikt.’

‘Verander niets aan je profiel, we willen authentieke teksten’

Tijdens het chatten willen daters namelijk vooral niet verkeerd worden begrepen, legt ze uit. Emoji’s worden bijvoorbeeld gebruikt om aan te geven wanneer iets een grap is of om niet onbeleefd over te komen.

In de datingchats lijkt er sprake van zogenaamde accommodatie. Zoals mensen in mondelinge communicatie elkaar spiegelen of taalgebruik overnemen, gebeurt dat ook in chats. Mensen passen zich aan op elkaars taal- of emojigebruik. Verheijen: ‘Profielen gaan juist meer over zelfpresentatie. Doordat mensen veel doordachter te werk gaan, verwachten we creatiever en meer divers emojigebruik.’

Tennisracket

Bij de datingprofielen worden emoji’s ingezet om de aandacht te trekken en ruimte te besparen, verwachten de onderzoekers. Met een biografie van maximaal 500 of 300 tekens kun je ruimte besparen door in plaats van als hobby ‘tennis’ op te schrijven simpelweg een plaatje van een racket te plaatsen.

Illustratie: Roel Venderbosch

‘Het zou dus kunnen dat we in de profielen emoji’s uit andere categorieën vinden’, aldus Verheijen. Waar er in de chat nog met name geput zou worden uit de categorie smileys, zou je in het profiel meer plaatjes uit de categorieën activiteiten, reizen en plaatsen of dieren en natuur kunnen tegenkomen.

Datingsucces

De onderzoekers zijn benieuwd of er verschillen zijn in gender of leeftijd bij emojigebruik. Welke plaatjes gegarandeerd succes of afwijzing opleveren gaat in deze studie nog niet ontdekt worden, wel vragen de onderzoekers naar de perceptie van de indieners van hun succes in online dating. Op basis hiervan kunnen ze mogelijk vaststellen of teksten met emoji meer of minder effectief zijn in online dating. Vervolgonderzoek met een experimentele opzet kan meer informatie geven over de effecten van emoji’s in datingprofielen op potentiële dates.

Profielteksten van donateurs worden alleen door de onderzoekers gelezen. Ook hoeft er geen uitleg te worden gegeven over je gekozen emoji’s. Teksten zonder emoji’s zijn overigens ook welkom. Verheijen: ‘Hoe meer teksten hoe beter! Zolang je maar niks aan je profiel gaat veranderen, we willen authentieke teksten. Mochten mensen nog aarzelen, je helpt met je donatie de wetenschap en je kunt er baat bij hebben als we later achterhalen wat wel en niet handig is om in een profiel te zetten.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!