Actievoerders bezetten hal van universiteitenvereniging UNL

04 jun 2024

Pro-Palestijnse actievoerders probeerden vandaag het gebouw van universiteitenvereniging UNL te bezetten. Ze willen dat universiteiten de banden met Israël verbreken. Maar ze zijn bij UNL aan het verkeerde adres, zegt een woordvoerder. De politie heeft inmiddels ingegrepen.

Enkele tientallen actievoerders met gezichtsbedekkende sjaals en maskers hebben de hal bezet van een kantoorgebouw in de Haagse binnenstad, waar onder meer de vereniging van Nederlandse universiteiten is gevestigd. Ze zijn ook op een dak geklommen.

‘Het is redelijk intimiderend’, zei een woordvoerder van UNL begin van de middag. ‘We zijn in overleg met elkaar en met de politie over wat nu verstandig is.’

De activisten zelf stelden dat UNL bezet was en verspreidden een foto van de actie. Een groot spandoek met ‘Boycott & divest’ hing aan de gevel, met ernaast een doek dat de universiteiten medeplichtig verklaarde aan genocide.

Inmiddels heeft de politie het gebouw ontruimd en de demonstranten van het dak gehaald. Agenten geleidden licht tegenstribbelende demonstranten naar busjes, terwijl de rest slogans schreeuwde als: “We are people, what are you?”

De afgelopen weken hebben de bestuurders van universiteiten hun reacties op de protesten op elkaar afgestemd, menen de demonstranten. De universiteiten hebben bijvoorbeeld bedacht dat ze commissies gaan oprichten om samenwerkingsverbanden te beoordelen. Ook in Nijmegen is dat het plan. Maar de demonstranten willen daar niet op wachten, omdat het dodental in Gaza blijft oplopen.

Juiste adres

Maar zijn de actievoerders bij UNL aan het juiste adres? ‘Wij nemen geen beslissingen over de samenwerking van universiteiten met welke organisatie dan ook’, zegt een woordvoerder. ‘Dat doen de universiteiten zelf. Binnen de vereniging wisselen we kennis uit, maken we afspraken over de cao en zetten we ons in voor zo goed mogelijke randvoorwaarden voor universiteiten.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!