Actievoerders spuiten graffiti op de campus

28 nov 2018

Actievoerders hebben vannacht de tekst ‘leenstelsel = schuldenstelsel’ op de stoep bij de universiteitsbibliotheek gespoten. Eerder deze week werden al rode vierkantjes op zebrapaden, prullenbakken en muurtjes bij het Erasmusgebouw en Elinor Ostromgebouw geschilderd.

De graffiti is onderdeel van de landelijke actie Red Squares Everywhere, meldt activiste en oud LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos op Twitter. Die beweging voert actie tegen het leenstelsel en is solidair met de landelijke actiegroep WOinActie, die zich afzet tegen de bezuinigingen en toenemende druk in het hoger onderwijs.

‘Ik vind het een prachtige actie’

In Amsterdam en Groningen werden vorige week al rode vierkantjes op verschillende plekken op de campus geschilderd. Wie precies de graffiti heeft aangebracht, is niet bekend.

Kiki Kolman.

Steun vanuit Nijmegen

Studentenvakbond AKKU geeft aan niet betrokken te zijn bij de actie. Ook studente Kiki Kolman van de actiegroep Changing Perspective ontkent dat de organisatie verantwoordelijk is voor de vierkantjes en de tekst. ‘We zijn openbaar loyaal met Red Square Everywhere’, zegt ze. ‘Maar de graffiti komt niet van ons.’ Toch is ze blij met de publiciteit die nu volgt. ‘Ik vind het een prachtige actie. We staan volledig achter de tekst die vannacht is geschreven.’

Vorige week verspreidden studenten al flyers en posters met rode vierkantjes op de Radboud-campus. Daarmee willen ze aandacht vragen voor het protest tegen het leenstelsel, dat afgelopen zaterdag plaatsvond, en de landelijke protestdag van WOinActie op 14 december in Den Haag.

Het college van bestuur heeft inmiddels laten weten dat studenten en medewerkers in beginsel de kans moeten krijgen om te protesteren op 14 december, als zij dat willen. Er wordt nog uitgezocht welke consequenties dit heeft voor het studierooster.

2 reacties

  1. Anononiem schreef op 29 november 2018 om 19:40

    Echt schandalig weer dit. Dit is gewoon vandalisme. Geloven die activisiten van die zogenaamde vakbond akku echt dat niemand van hun clubje hierbij betrokken was? De RU moet optreden.

    • Anoniem schreef op 4 december 2018 om 14:33

      De RU moet inderdaad hardhandig optreden! Tegen de groeiende werkdruk, de oneindige competitie, tegen de burnouts en andere mentale gezondheidsproblemen onder haar werknemers, tegen de bezuinigingen die maar blijven komen vanuit Den Haag, kortom, tegen de constante en steeds verdergaande afbraak van het onderwijs en onderzoek op de universiteit!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!