Ademhalen met Wim Hof

29 sep 2014

‘Gelukkig worden met Wim Hof.’ Dat had de naam kunnen zijn van het lunchcollege dat de ‘Iceman’ vanmiddag gaf aan studenten en medewerkers van FNWI. Schreeuwend: ‘Open up guys!’

Wim Hof coacht een student die 30 push-ups doet. Foto: Annemarie Haverkamp
Wim Hof coacht een student die 30 push-ups doet. Foto: Annemarie Haverkamp

Wakker geworden met een kater? Geen nood. Adem een paar minuten diep in tot je je licht voelt in je hoofd. Vul je longen dan nogmaals met lucht en… stop! Door de toegenomen zuurstof in je bloed voel je je beter. Wim Hof, ofwel de ‘Iceman’, deelt zijn geheim vanmiddag met zo’n vierhonderd studenten en medewerkers van FNWI. ‘But first: get drunk’, zegt hij – zijn voordracht is in het Engels.

Om te demonstreren hoe meer zuurstof in je bloed leidt tot betere prestaties laat hij een student dertig push-ups doen voor de volle collegezaal. Maar niet nadat hij hem hoogstpersoonlijk heeft gecoacht in het ademhalen. Dieper. Dieper! En… stop!

Wim Hof en Wim Hof. Foto: Annemarie Haverkamp
Wim Hof en Wim Hof. Foto: Annemarie Haverkamp

Huisschilder
Wim Hof is door de faculteit uitgenodigd als het levende bewijs van de stelling dat een originele aanpak essentieel is om vooruitgang te boeken in onderzoek en onderwijs. Al meer dan dertig jaar roept Hof – ‘ik heb geen wetenschappelijke achtergrond, ik ben huisschilder’ – dat hij zijn eigen immuunsysteem kan beïnvloeden. Hij beklom de Mount Everest in zijn blote bast en zat in ijsbaden zonder onwel te worden. Zijn geheim: training en meditatie. Afgelopen voorjaar bewezen onderzoekers van het Radboudumc zijn gelijk in Nature.

‘Mensen zeiden dat ik gek was. Ben ik ook. Gek op het leven.’ De studenten geeft hij mee dat ze hun eigen geluk en gezondheid in de hand hebben. Kwestie van mindset en oefening. ‘Open up guys!’ roept hij tegen zijn publiek. Hoe verder de voordracht vordert, hoe luider het volume van Hof wordt.

Hof schreeuwt dat studenten naar hun intuïtie moeten luisteren. Wil je onderzoek doen naar het een of ’t ander, doe dat dan. ‘Science is guts. Belief what you feel is right to explore!’ En dan volgt de mooiste one-liner van de middag: ‘Science is there to make people happy.’ Had hij die zin eerder ingestuurd, dan was de nieuwe campagne Change Perspective van FNWI volstrekt overbodig geweest.

Op de vraag uit de zaal wat we morgen al kunnen doen om net zo gelukkig als Wim Hof te worden, geeft hij vier tips. Douche elke dag koud af, inhaleer diep bij het inademen, zet een knop in je hoofd om en geloof in wat je doet. De Iceman is in geen jaren ziek geweest. / Annemarie Haverkamp

Lees hier het interview met Wim Hof in de zomer-Vox

0 reacties

  1. Esther schreef op 29 september 2014 om 22:29

    Als een van de FNWI studenten vond ik Wim Hof’s lezing ontzettend leuk en interessant! Sceptische science studenten mogen namelijk best even geprikkeld worden om out of the box te denken! Wim Hof blijkt helemaal niet zo’n (zweverige) goeroe, maar een doodnormale man die in zichzelf gelooft en super gemotiveerd is. Het wordt tijd om in te gaan zien dat zijn methoden geen vage wonderen zijn, maar dat ze een wetenschappelijk aantoonbaar (significant) effect hebben op (auto-)immuun-gerelateerde ziektes. Het zet je aan het denken wat de mogelijkheden voor de toekomst kunnen zijn.
    Jammer dat journalisten blijkbaar met een andere mind set naar zijn lezing zijn gekomen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!