Afgelaste Batavierenrace gaat tóch door, lopers vertrekken vanaf huis

16 apr 2020

Deelnemers aan de Batavierenrace starten dit jaar niet op de Nijmeegse Grote Markt maar vanaf hun voordeur. De organisatie komt met een online editie van de grootste estafetterace ter wereld, die aanvankelijk was afgelast. ‘We hopen op een echte Bata-hype.’

Met de verspreiding van het coronavirus en de toenemende maatregelen vanuit het kabinet moest ook de Batavierenrace, de grootste estafetterace ter wereld, eraan geloven. Dit jaar geen grootse start op de markt in Nijmegen, en geen hardlopers die na 175 kilometer mogen genieten van een welverdiend eindfeest in Enschede.

Geen houden meer aan

‘Het was wel even slikken toen we het eerste nieuws over het coronavirus in Nederland hoorden’, zegt Marko Groffen, bestuurslid in de organisatiecommissie. ‘Je leeft er toch een heel jaar naartoe, net als alle organisaties en vrijwilligers die ons zouden ondersteunen. Maar we zagen al snel dat er geen houden meer aan was, dus hebben we ‘de Bata’ afgelast.’

‘De richtlijnen van het RIVM zijn duidelijk en daar houden wij ons aan’

Na de afgelasting had het bestuur aanvankelijk het idee om op de oorspronkelijke loopdagen alleen wat dingen te posten via sociale media – om de lopers toch nog bij de race te betrekken. Maar toen gebeurde er iets bijzonders, zo zegt Groffen. ‘We werden benaderd door teams met de vraag of we geen alternatieve vorm voor de Bata konden bedenken, bijvoorbeeld online? Toen we dat hoorden besloten we hier helemaal voor te gaan’.

Richtlijnen

De race is ingekort van 175 naar 125 kilometer. Met een team van maximaal 25 deelnemers – minder mag ook – moeten deelnemers die totale afstand zo snel mogelijk afleggen. Een individuele loper mag zo ver rennen als hij wil en waar hij maar wil. Het maakt niet uit of lopers starten vanaf hun eigen voordeur of heel ergens anders, en of ze in Groningen of Maastricht zijn. Groffen: ‘Zolang je met z’n allen uiteindelijk maar op die 125 kilometer uitkomt’. Na afloop mailen teams de gelopen afstanden en tijden – ondersteund door bijvoorbeeld screenshots van Strava – naar de organisatie, die vervolgens de einduitslag bepaalt.

De organisatie heeft natuurlijk wel minder toezicht dan normaal of iedereen zich netjes aan de wedstrijdregels houdt. ‘Toch hebben we één belangrijke regel’, aldus Groffen. ‘We willen niet dat mensen dezelfde route op hetzelfde moment lopen. De richtlijnen van het RIVM zijn duidelijk en daar houden wij ons aan. Als we zien dat mensen zich toch in groepen verzamelen wordt het hele team gediskwalificeerd.’ Valsspelen wordt iets makkelijker, erkent Groffen, maar hij vertrouwt de deelnemers. ‘Als iemand opeens een wereldrecord op de 5 kilometer loopt, komt dat natuurlijk een tikkie ongeloofwaardig over’, grapt hij.

‘Reken er maar op dat we het winnende team in het zonnetje gaan zetten’

Het traditionele onderscheid tussen dames- en herenetappes wordt weggehaald. ‘We maken het evenement zo laagdrempelig mogelijk. Net als met de regel dat je overal mag starten proberen we hiermee alsnog zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor de Batavierenrace. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter’.

‘Bata-hype’

De nieuwe race vindt ‘gewoon’ plaats op 1 en 2 mei. ‘We weten nog niet precies hoe we de prijsuitreiking gaan vormgeven, maar reken er maar op dat we het winnende team flink in het zonnetje gaan zetten’, klinkt Groffen enthousiast.

Het Nijmeegse RU/HAN-team, dat vorig jaar de Batavierenrace won, reageert enthousiast op het alsnog doorgaan van de Batavierenrace. ‘Erg leuk dat ze alsnog iets proberen te organiseren, ondanks alle maatregelen’, aldus organiserend RU/HAN-commissielid Chris Wennekendonk. ‘We gaan dit weekend met de commissie overleggen of we meedoen, hopelijk kunnen we er dan nog een echte wedstrijd van maken.’

De online Batavierenrace vindt plaats op 1 en 2 mei. Kijk voor meer informatie over de opzet en de reglementen van de wedstrijd op de website. De organisatie blijft de regelgeving rondom COVID-19 van dag tot dag volgen en past hier zo nodig de regels op aan.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!