Afkicken met een pilletje

08 apr 2014

Met een pil van je ghb-verslaving af. Hoogleraar Verslavingszorg Cor de Jong onderzoekt of dit mogelijk is. De Jongs project staat volop in de aandacht vanwege een recente uitspraak van het medisch tuchtcollege in verband met het wegsturen van een ghb-verslaafde door een kliniek.

Foto: Avani Tanya (Creative Commons, Flickr)
Foto: Avani Tanya (Creative Commons, Flickr)

Cor de Jong, hoogleraar Verslavingszorg van de Radboud Universiteit doet sinds 2003 onderzoek naar ghb, een populaire partydrug. Het wordt gemaakt van onder andere gootsteenontstopper. De Jong experimenteert op dit moment in zes verslavingsklinieken met spierverslapper baclofen om de drang naar de drug tegen te gaan. Door inname van dit medicijn wordt de behoefte om ghb te nemen verkleind. ‘Bij individuele ghb-verslaafde patiënten had baclofen succes.’ Vandaag schreef de Volkskrant over De Jongs onderzoek en al snel was hij overal in de media te vinden.

‘Vanaf 2004 tot nu zag je een enorme toename in het gebruik van ghb’, vertelt De Jong. ‘Het is ontzettend verslavend. Uit een van mijn onderzoeken bleek er bij ghb-verslaafden een grote kans op terugval. Twee derde kon er maar niet vanaf blijven. De kans op terugval is daarmee groter dan bij bijvoorbeeld alcohol-verslaafden.’ Het gevaar van het gebruik van ghb kwam recentelijk in het nieuws door de dood van Antoine Roks (26). Eind 2012 pleegt Roks zelfmoord. Hij was verslaafd aan ghb. Hij klopte aan bij een verslavingskliniek, maar na de dwangopname moest hij weer weg. Het medisch tuchtcollege oordeelde onlangs dat hij onterecht door de kliniek was weggestuurd.

De Jong wil het terugvalpercentage zoveel mogelijk verkleinen. ‘Afkicken is geen pretje, maar met dit medicijn wordt het wellicht makkelijker. We moeten het in ieder geval proberen. Als je het niet doet, dan vallen er slachtoffers. Dat is een ding dat zeker is.’ / Jolene Meijerink 

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!