Afrikaans feestje op de partyboot, met dank aan vijf Nijmeegse studenten

18 jul 2024

Op de warmste dag van de week klinken Afrikaanse klanken op de Waal. Vijf Nijmeegse studenten, samen het collectief Nyasa, verzorgen een bijzonder feestje op de partyboot van Drift. Daarna vliegen ze naar Afrika voor een bescheiden tour.

Dat hadden ze een half jaar geleden niet kunnen denken, dat ze op deze Vierdaagsefeesten drie keer een amapiano-feestje zouden organiseren en als toetje naar Afrika vlogen voor een tour.

Maar het gebeurt echt. Het feit dat het nu donderdagochtend half twaalf is en de eerste mensen aan het boarden zijn om mee te varen op de partyboot van Drift (organisator van dance-evenementen, red.) vormt het bewijs.

Vosseveld

‘Het zegt iets over de vraag’, concludeert Boas Theunisse van collectief Nyasa. Amapiano is een muziekstijl uit Zuid-Afrika die steeds meer terrein wint in Nederland. Het is geen house, geen lounge, geen hiphop en geen jazz, maar een combinatie van alle vier, plus wat extra’s. In Nijmegen was nog geen collectief in dit gat gesprongen, daarom deden vijf muziek minnende studenten dat.

‘We begonnen met het organiseren van feestjes op Vossenveld’

‘We begonnen met het organiseren van feestjes op studentencomplex Vossenveld’, vertelt Theunisse, student Economics and Business Economics. ‘Die werden al snel zo groot dat we steeds bezoek kregen van de politie.’ De volgende stap was een avond in Gas 19, een club in de binnenstad. Daarna ging het balletje rollen om voorlopig tot stilstand te komen op de Vierdaagsefeesten.

De partyboot van Drift aan de Waalkade. Foto: Johannes Fiebig

‘Op onze avonden komen veel internationale studenten af’, zegt Justin Broers, mede-organisator en studiegenoot van Theunisse. Uiteraard studenten die afkomstig zijn uit Afrikaanse landen, maar vanwege het internationale karakter ook anderen. Nyasa wil dansliefhebbers uit verschillende culturen samenbrengen.

Malawi

Het vijfkoppige collectief is zelf ook gemêleerd, er zitten studenten bij uit Malawi en Barbados. De naam verwijst naar een stam in Malawi en naar een ontmoetingsplek, lake Nyasa, waar veel mensen samen komen om te chillen.

De jongens trapten hun Vierdaagsefeesten zondag af met een feestje op het Valkhof. Woensdag volgde een avond in Merleyn, en vanmiddag varen ze op het cruiseschip Eureka vol dansende mensen over de Waal. Op het water draaien de studenten niet zelf, ze hebben grote namen uit de amapiano-scene weten te strikken, waaronder de Brusselse dj Blck Mamba. Theunisse: ‘In België is zij echt all over the place.’

Als de Vierdaagse achter de rug is, maken de Nijmeegse studenten zich op voor een reis naar Afrika. Ze zijn geprogrammeerd op een festival in Malawi en draaien op feesten in Johannesburg en Kaapstad. Het gaat ze voor de wind, en dat terwijl hun collectief nog maar heel kort bestaat. ‘In november twee jaar’, aldus Theunisse. Om dat jubileum te vieren, komt er uiteraard een nieuw feestje.

Nyasa bestaat behalve Boas Theunisse en Justin Broers uit Radboud-studenten Rinck Iliza, Jeremy James en Dingaan Chakhumbria

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!