AKKU in brandbrief: ‘Schrap ook dit jaar het bsa’
Studentenvakbonden door het hele land leggen zich niet neer bij het besluit van de universiteiten om dit collegejaar vast te houden aan het bindend studieadvies (bsa). De vakbonden, waaronder AKKU in Nijmegen, sturen hun college van bestuur een brandbrief.
Twee weken geleden lieten de universiteiten gezamenlijk weten dit collegejaar vast te houden aan het bindend studieadvies (bsa). Eerstejaarsstudenten moeten daarom voldoende studiepunten bij elkaar sprokkelen om door te mogen met hun studie. Vorig jaar, toen iedereen werd verrast door de uitbraak van het coronavirus, lieten de universiteiten het bsa wel los.
Coronacrisis
Volgens de studentenvakbonden moeten studenten ook dit jaar op meer coulance kunnen rekenen. In hun brandbrief schrijven zij dat het bsa de ‘precaire situatie’ van eerstejaars tijdens de coronacrisis verder verslechtert. Veel studenten hebben te maken met welzijnsproblematiek, terwijl de kwaliteit van onderwijs onder druk staat door het gebrek aan fysieke colleges. Met name eerstejaarsstudenten kunnen volgens de vakbonden niet terugvallen op een netwerk van medestudenten als zij ergens tegenaan lopen.
De vakbonden halen een onderzoek aan van Caring Universities, een project van vier verschillende Nederlandse universiteiten dat zich richt op studentenwelzijn. Volgens dat onderzoek heeft ruim de helft van de studenten (niet alleen eerstejaars) last van concentratieproblemen, eenzaamheid en onduidelijkheid over de impact van de coronacrisis op de studievoortgang.
Stok achter de deur
Het Nijmeegse college van bestuur heeft zich altijd voorstander getoond van het bsa. Het bsa zou een middel zijn om te voorkomen dat studenten die niet op hun plek zitten aanmodderen met hun studie. Uit eigen onderzoek van de universiteit bleek dat de uitval van studenten zich concentreert in het eerste jaar – een signaal dat het bsa zijn werk goed doet, aldus het college van bestuur.
Maar hoe lang het bsa zijn werk als stok achter de deur nog zal doen, is onzeker. De Tweede Kamer nam in oktober een motie aan van GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld, die de minister verplicht om met universiteiten te gaan praten over de afschaffing ervan. Het is onzeker of deze gesprekken ook daadwerkelijk zullen leiden tot het van tafel vegen van het bsa. Daar zal een nieuw kabinet mogelijk de knoop over doorhakken.