AKKU opent meldpunt voor illegale studiekosten
Studentenvakbond AKKU heeft een loket geopend waar studenten terechtkunnen met klachten over illegale studiekosten. Studenten moeten bijvoorbeeld vaak een syllabus aanschaffen die door de docent is gemaakt, terwijl deze gang van zaken niet is toegestaan.
Wanneer mag een opleiding extra geld vragen voor studiemateriaal? Dit heeft de minister van Onderwijs in 2015 in een brief duidelijk gemaakt: opleidingen mogen betaald studiemateriaal zoals boeken verplicht stellen, maar een voorwaarde is dat het materiaal ook ergens anders verkrijgbaar moet zijn. Zodra studenten alleen terecht kunnen bij hun eigen opleiding of docent, zijn extra kosten niet toegestaan.
Volgens AKKU zijn studenten zich nauwelijks bewust van het feit dat docenten niet zomaar geld mogen vragen voor een syllabus of een ander boek. Met het nieuwe meldpunt dat vorige week werd geopend, hopen ze hier verandering in te brengen.
Grijs gebied
Per klacht gaat AKKU uitzoeken of de uitgaven daadwerkelijk illegaal zijn. Volgens voorzitter Romé Kraaikamp is zo’n analyse echter makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Vaak vallen we in een grijs gebied in de onderwijsregelingen’, zegt ze. ‘Dan is het onduidelijk of extra geld vragen wel of niet mag. We krijgen dan ook hulp van oud-juristen om de klachten te onderzoeken.’
Als de gemaakte kosten inderdaad illegaal zijn, stapt AKKU samen met AKKUraatd, lid van de Universitaire Studentenraad, naar de opleiding. De hoop is dat de opleiding dan zelf maatregelen neemt. Als dit niet gebeurt, is een laatste optie via de rechter geld terugvragen. Ook hierbij krijgt AKKU hulp van oud-juristen.
Studenten met een klacht kunnen terecht op de site van AKKU. Ook zijn er spreekuren op dinsdag en woensdag en kunnen klachten telefonisch worden ingediend.