Dossier

AKKUraatd zegt nu al ‘nee’ tegen plan Honours Academy

23 nov 2017

Studentenpartij AKKUraatd zegt niet te gaan instemmen met het toekomstplan voor de Radboud Honours Academy. Op 4 december ligt dat onderwerp ter instemming voor aan de medezeggenschap.

De Radboud Honours Academy wil een bredere groep studenten aanspreken. Daarvoor moeten de programma’s toegankelijker en flexibeler onderwijs bieden. ‘Voor veel studenten is het niet meer mogelijk om een traject van twee jaar aan te gaan’, zei manager Annemarie Hinten vorige maand.

‘Met het plan zoals het er nu ligt, kunnen wij niks’

Het toekomstplan dat moet leiden tot deze ‘Honours Academy 2.0’ ligt in december ter instemming voor aan de Gezamenlijke Vergadering. Het feit dat de medezeggenschap zijn fiat moet verlenen aan het plan, is het resultaat van de hoogoplopende discussie van afgelopen juli in de medezeggenschap over de vrijgekomen gelden uit de basisbeurs. Een deel van dat geld ging naar Honours, wat bij sommige studenten in het verkeerde keelgat schoot. Het college van bestuur deed toen een handreiking en zegde instemmingsrecht op de inhoud van Honours toe.

Doelstellingen

Fractie AKKUraatd – goed voor de helft van de gekozen zetels in de studentenraad – liet deze week middels een persbericht al weten niet in te gaan stemmen met het plan. ‘Met het plan zoals het er nu ligt, kunnen wij niks’, licht studentenraadslid Stijn van Uffelen toe. ‘Er worden helemaal geen concrete doelstellingen gepresenteerd en ook niet wanneer die behaald moeten zijn.’ De notitie van vijf kantjes beschrijft de geschiedenis van de Honours Academy, welke accentverschuiving er nu gaande is en welke aandachtsgebieden de academy voor zichzelf gesteld heeft.

De leden van AKKUraatd waren afgelopen juli al erg kritisch over het geld dat naar de Honours Academy ging. ‘Wat wij eerder al vreesden is werkelijkheid geworden’, zegt Van Uffelen. ‘Het plan dat er nu ligt rechtvaardigt het argument van het college van bestuur niet dat alle studenten indirect profiteren van de Honours Academy.’

‘De kans op instemming op de meerjarenvisie is door deze actie kleiner geworden’

Van Uffelen hoopt dat het college van bestuur inziet dat dit plan nog niet voldoende is om over te stemmen. Daarvoor in de plaats zou hij liever stemmen over de verder uitgewerkte langetermijnvisie van de Honours Academy, die aan het einde van dit collegejaar gepresenteerd zal worden.

Niet blij

Marten Porte, van studentenfractie asap, is ook kritisch, maar is niet blij met hoe AKKUraatd deze discussie aanzwengelt. ‘Door vooraf al te zeggen tegen te willen stemmen is de kans dat we tot de oplossing gaan komen waar de hele medezeggenschap om heeft gevraagd, namelijk instemming op de meerjarenvisie, een stuk kleiner geworden. Dat betreuren wij.’

Bernadette Smelik, voorzitter van de Ondernemingsraad, zegt dat er onder het personeel een ‘breed gevoel leeft dat dit nog geen voldragen plan is’. Maar ze wil, net als asap, de ‘koninklijke weg’ bewandelen. ‘We gaan de discussie met het college van bestuur graag aan.’

6 reacties

  1. Steef schreef op 23 november 2017 om 19:00

    Waarom heb ik toch het idee dat akkuraatd steeds meer een groep populistische studenten is dat alleen maar wilt opvallen door tegen te stemmen en te schreeuwen. De weg die asap bewandelt hierin getuigt van echte deskundigheid en wil voor discussie.

    • Koen schreef op 24 november 2017 om 07:23

      Als er alleen een notitie van vijf kantjes voorligt dat geen concrete doelstellingen stelt, dan zie ik niet in hoe het onterecht is als AKKUraatd direct al aangeeft het een slecht plan te geven en tegen te stellen. Het is heel onrealistisch om te verwachten dat het college van bestuur in een discussie met woordelijke toelichting opeens een goed plan fabriceert. Dit geeft een terecht signaal af.

  2. Bart schreef op 24 november 2017 om 00:00

    Waarom heb ik toch het idee dat andere partijen zich steeds schikken naar de wil van het CvB, zonder kritisch te kijken naar het door te voeren beleid. Het argument dat je de “koninklijke weg” wil bewandelen vervalt een keer als het CvB gedane toezeggingen binnen 5 maanden met een inhoudsloos stukje tekst probeert af te doen en echte discussie uit de weg probeert te gaan. De weg die asap bewandelt is er eerder een van gemakzucht en onderdanigheid dan deskundigheid.

    • Tim schreef op 26 november 2017 om 13:14

      Volgens mij is het belangrijker dat de status van dit stuk wordt aangepast. Nu al stellen dat je tegen gaat stemmen heeft geen zin.

      Het is verdomd onhandig om nog voordat het CvB het pre-advies kon lezen (AKKUraadt verstuurde haar persbericht nog voordat het pre-advies van de commissie naar het CvB was verzonden), waarin de gehele medezeggenschap oproept om dit stuk niet ter instemming voor te leggen, al in een persbericht te roepen dat je tegen wilt stemmen.

  3. assessor schreef op 24 november 2017 om 09:58

    Het lijkt er op dat het CvB een truc toe probeert te passen die zij vaker gebruikt: voor de zomervakantie wordt er iets afgesproken, en als de nieuwe lichting medezeggenschappers er is wordt die afspraak grondig verdraaid. Gelukkig dat AKKUraatd blijkbaar enige continuïteit in de partij heeft en zich niet op deze manier laat piepelen.

    • Tim schreef op 26 november 2017 om 13:20

      Zoals je ook kunt lezen in het pre-advies van de commissie oom-2 (te vinden via radboudnet) is de gehele medezeggenschap van mening dat het voorleggen van dit stuk niet overeenkomt met instemming op de inhoud van de RHA. Dus het lijkt wel snor te zitten qua overdracht en continuïteit.

      Stemmen is voorlopig niet relevant, het CvB moet de kans krijgen dit stuk ter bespreking voor te leggen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!