AKKUraatd wint studentenverkiezingen; beide partijen halen vier zetels

03 jun 2022

Studentenpartijen asap en AKKUraatd hebben voor het vijfde jaar op rij allebei vier zetels gewonnen voor de Universitaire Studentenraad. AKKUraatd was met 2609 stemmen de winnaar, asap kreeg er 2446. Het opkomstpercentage (27 procent) is licht gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Het is een traditie die ook dit jaar weer in stand wordt gehouden: beide studentenpartijen krijgen vier zetels in de Universitaire Studentenraad (USR). Dat maakte de universiteit vanmiddag bekend in een livestream vanuit het Cultuurcafé. Winnaar van de verkiezingen werd AKKUraatd met 2609 stemmen, tegenover 2446 stemmen voor tegenstander asap.

AKKUraatd-lijsttrekker Hugo van Bree is ‘heel tevreden’, zegt hij glimlachend na het horen van de uitslag. ‘De uitslag is geweldig voor ons. En ik ben ook heel blij voor asap. Allebei weer vier zetels is een mooie verdeling.’

Lijsttrekker Mark Bunschoten van asap laat in een reactie weten trots te zijn. ‘We zijn misschien een kleine partij, maar we halen wel gewoon weer vier zetels. Ik wil AKKUraatd ook feliciteren. Ze hebben het heel goed gedaan.’

Fysieke campagne

De verkiezingscampagne werd voor het eerst sinds twee coronajaren weer fysiek gevoerd. Dat heeft invloed gehad op de opkomst: die was met 27 procent hoger dan vorig jaar, toen de opkomst met 23,7 procent historisch laag was.

Dat is meer dan in andere studentensteden als Utrecht, aldus Ondernemingsraad-lid Nico ten Brink, die de uitslag bekendmaakte in het Cultuurcafé. ‘Daar mogen we trots op zijn’, vindt hij.

Ook de lijsttrekkers zijn er blij mee. ‘De hogere opkomst vind ik eigenlijk het mooiste’, zegt Bunschoten. Van Bree knikt instemmend naast zijn collega-lijsttrekker. ‘Ja, dat geeft motivatie. Hopelijk krijgen we de opkomst volgend jaar nóg hoger.’

De nieuwe lichting studentenraadleden neemt aan het begin van volgend collegejaar officieel plaats in de raad. De volledige uitslag is te vinden op de site van de universiteit, net zoals die van de Opleidingscommissies en Facultaire Studentenraden.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Student schreef op 4 juni 2022 om 11:30

    Is er eigenlijk ergens te vinden hoeveel blanco stemmers er waren?

    Overigens natuurlijk geen vreemde uitslag, dit is al jaren zo en er zal waarschijnlijk ook niks aan veranderen als er geen nieuwe partijen komen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!