Al veertig jaar een café zonder waardeoordeel

20 mei 2016

Pedo-avonden, flikker- en pottenfeesten, krakersrellen. In Café de Plak vind je de minderheden van de samenleving. Dit jaar bestaat het beroemde en beruchte café veertig jaar, en dat gaan ze vieren.

Café de Plak begon in 1976 als eerste open homo-café van Nijmegen en werd al snel een thuisbasis voor iedereen die zich ‘anders’ voelde. Een van de uitbaters,  Ruben van den Hurk, vertelt over de spraakmakende pedo-avonden: ‘Dit was een avond voor mensen die worstelden met hun pedofiele geaardheid en bij de Plak met elkaar konden praten, dit kan je je tegenwoordig niet meer indenken. In de Plak vormen minderheden de meerderheid – alles is welkom hier.

Een paar jaar geleden was de Plak een beetje ingekakt

Als hoogtepunt uit zijn carrière bij de Plak noemt van den Hurk de Heumensoord-actie waarbij ze vanaf januari wekelijks dertig vluchtelingen uitnodigden om te komen eten. ‘Na het hoofdgerecht hadden mensen vaak niet eens behoefte aan een toetje maar schoven ze de tafels aan de kant en werd de muziek aangezet en was het dansen geblazen, dat was fantastisch!’ Nu werken er standaard twee vluchtelingen als vrijwilliger in de keuken.

Festival
Van den Hurk denkt dat de continuïteit van de Plak de belangrijkste succesfactor is. Over de toekomst is hij dan ook heel simpel: ‘Ik denk dat het belangrijk is dat we niet te veel veranderen. Een paar jaar geleden was de Plak een beetje ingekakt, toen zijn we meer feesten gaan organiseren en is het weer een fantastische plek geworden.’ Van den Hurk spreekt stiekem de wens uit om het festival van aankomende zaterdag als aan jaarlijks terugkerend evenement te zien. “Maar laten we eerst maar eens zien of het echt zo’n groot succes wordt als ik denk.’ / Auke Roos

Op zaterdag 21 mei viert Café de Plak haar 40-jarig jubileum in de Kube op het Honigcomplex.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!