Alexandra van Huffelen wordt nieuwe collegevoorzitter van de Radboud Universiteit
Met Alexandra van Huffelen staat er binnenkort een bekende politica aan het roer van de Radboud Universiteit. De voormalig staatssecretaris is de opvolger van huidig collegevoorzitter Daniël Wigboldus. Van Huffelen wil haar functie in Nijmegen gaan combineren met het partijvoorzitterschap van D66.
De opvolger van Daniël Wigboldus is iemand met een duidelijk politiek profiel. In het vorige kabinet was Alexandra Van Huffelen (56) namens D66 nog staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.
Per 1 februari 2025 is ze de nieuwe voorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit, zo maakt de Raad van Bestuur vandaag bekend. Voorzitter Mario van Vliet zegt in een persbericht verheugd te zijn met Van Huffelen. “Ze is een ervaren bestuurder met een sterk netwerk die dankzij haar daadkrachtige en verbindende stijl gericht op samenwerking goed past bij onze universiteit.”
Staatssecretaris en Eerste Kamerlid
Van Huffelen brengt een hoop bestuurlijke ervaring en een groot netwerk in Den Haag mee. In het kabinet Rutte III was ze staatssecretaris van Financiën en in die rol verantwoordelijk voor de afhandeling van de toeslagenaffaire. Daarvoor was ze onder meer algemeen directeur van het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB, wethouder in Rotterdam en was ze directeur bij Essent.
In 2019 en 2020 was Van Huffelen lid van de Eerste Kamer. Als toezichthouder was ze actief in onder meer de zorg- en cultuursector. Haar opleiding bestuurskunde volgde ze aan de universiteiten van Leiden, Rotterdam en in het Deense Aarhus.
‘De Radboud Universiteit wil van betekenis zijn en impact maken. Daaraan voel ik mij verwant’
Het voorzitterschap van het college van bestuur in Nijmegen wordt Van Huffelens eerste baan als bestuurder in het hoger onderwijs. Ze denkt een goede match te zijn met de Radboud Universiteit, laat ze weten in een korte eerste schriftelijke reactie aan Vox.
“De Radboud Universiteit wil van betekenis zijn en impact maken. Het is een waardegedreven organisatie. Daaraan voel ik mij verwant en daarmee heb ik ruime ervaring opgedaan bij andere complexe organisaties, veelal in het belang van de publieke zaak.”
Vrouwelijk college
Met de aanstelling van Van Huffelen krijgt de Radboud Universiteit voor het eerst een vrouwelijke collegevoorzitter. Het college van bestuur zal, samen met vicevoorzitter Agnes Muskens en rector José Sanders, zelfs volledig uit vrouwen bestaan.
“Het past bij deze universiteit die emancipatie hoog in het vaandel heeft staan”, aldus Van Huffelen. “Ik kijk dan ook uit naar de samenwerking met mijn collega’s in het college van bestuur en uiteraard ook naar de samenwerking met alle andere medewerkers en studenten.”
Voorzitterschap D66
Van Huffelen keert de politiek niet de rug toe. Afgelopen september maakte ze bekend voorzitter van D66 te willen worden, een functie waarvoor volgens de profielschets van de partij een inzet is vereist van minimaal 16 uur per week.
‘Een bestuurder kan een of meerdere nevenfuncties hebben. Dat is heel gebruikelijk’
Die ambitie heeft Van Huffelen nog steeds, schrijft ze. Het voorzitterschap van D66 is volgens haar praktisch en inhoudelijk goed te combineren met het voorzitterschap van een universiteit. “Als ik straks voor de Radboud Universiteit werk is dat mijn hoofdfunctie”, aldus Van Huffelen. “Daarnaast kan een bestuurder een of meerdere nevenfuncties hebben. Dat is heel gebruikelijk. Het merendeel van zo’n nevenfunctie vindt plaats in de weekenden en avonduren.”
Van Huffelen laat weten een eventueel voorzitterschap van D66 te hebben voorgelegd aan de raad van toezicht van de Radboud Universiteit. “Die heeft laten weten hiermee in te stemmen.”
Maand zonder voorzitter
Op 1 februari neemt Van Huffelen het stokje over van Daniël Wigboldus, die sinds mei 2017 collegevoorzitter van de universiteit is. Afgelopen juli maakte Wigboldus op 1 januari te stoppen als voorzitter, vier maanden voor het verlopen van zijn termijn. De eerste maand van 2025 nemen vicevoorzitter Muskens en rector Sanders daarom de taken van de voorzitter waar.
Student schreef op 11 november 2024 om 13:29
Deze benoeming voelt als een politieke zet, eentje die de autonomie van de universiteit onder druk zet. Met haar D66-achtergrond brengt Van Huffelen een partijpolitieke kleur mee die een universiteit als Radboud simpelweg niet nodig heeft. Wat we nodig hebben zijn bestuurders die zich hard maken voor wetenschappelijke vrijheid, niet voor politieke agenda’s.
We moeten ons afvragen: willen we echt dat iemand zonder academische wortels de koers van een universiteit gaat bepalen? Dit lijkt eerder op bestuurlijk opportunisme dan op een weloverwogen keuze voor de toekomst van het hoger onderwijs en onafhankelijk onderzoek.
Leroy schreef op 11 november 2024 om 14:49
D66 is oververtegenwoordigd in de universiteiten. Ik dacht dat een beetje minder politiek gekleurd ook wel goed zou zijn.
Drie vrouwen maakt mij niet uit. Drie mannen ook goed.
Student schreef op 11 november 2024 om 15:12
Was er eigenlijk geen geschikte kandidaat vanuit de RU zelf? Iemand met een wat sterkere affiniteit, in plaats van het eigenlijke karakterloze dat ik hier lees.
Ewoud schreef op 11 november 2024 om 18:25
Collegevoorzitter aan de RU én voorzitter bij D66 zijn… Tja, het kan? Maar dan kan je beide taken hooguit op 70% uitvoeren. Mij een raadsel hoe men denkt dat dit een goed idee is.
Christoph Lüthy schreef op 11 november 2024 om 23:13
Waarom is hier iedereen zo negatief over deze benoeming? Ten eerste is het donders moeilijk om een fatsoenlijke voorzitter te vinden: de meeste mensen die een organisatie zoals de onze kunnen besturen (incl. een grote medische faculteit), een miljardenbegroting kunnen begrijpen, met Den Haag weten te onderhandelen, enz., willen niet onder de Balkenendenorm verdienen en zullen nooit voor een baan als collegevoorzitter solliciteren. Chapeau dat van Huffelen daartoe bereid is. Ten tweede is de D’66 altijd een onderwijspartij geweest. Uiteraard, niet ieder partijlid was daarin even succesvol; Ingrid van Engelshoven b.v. inderdaad wat minder. Robbert Dijkgraaf (ook D’66) heeft zich echter tot zijn laatste werkdag voor onderwijs ingezet. Dat zijn opvolger van de ‘Eppocalypse’ dit nu allemaal terugdraait, daar heeft van Huffelen toch niets mee te maken! Ten slotte: heeft zich iemand van de negatievelingen in haar leven en haar overtuigingen verdiept? Want die zijn best interessant en passen bij onze universiteit. Of is het gewoon: elke persoon die met politiek in aanraking komt, moet afgekeurd worden? Als dit het argument is, dan zal onze democratie inderdaad niet meer lang functioneren en mag dit kabinet gewoon zijn gang gaan.
Kees van der Gaag schreef op 12 november 2024 om 10:44
In deze roerige onderwijstijden zou een collegevoorzitter 100% van de tijd en met volledige aandacht voor de universiteit werkzaam moeten zijn.