Dossier

Alleen negens en tienen zien

25 mei 2011

Het College van Bestuur liet de medezeggenschap in de Gezamenlijke Vergadering weten er niet voor te voelen alle masterscripties online te publiceren. Het College reageerde hiermee op een vraag van Wouter van Acker, lid van de Universitaire Studentenraad namens AKKUraatd en student politicologie. Hij opent de discussie:

Wouter van AckerMasterscripties online publiceren. Niet alleen de beste, maar allemaal. Het is op vele universiteiten (ik noem: Tilburg, Utrecht, Rotterdam, Delft) al de gewoonste zaak van de wereld en er staan al duizenden online. Logisch ook, want online publicatie heeft vele voordelen:

  • 1. aanstaande studenten kunnen goed zien wat voor onderzoek en onderwerpen je behandelt na drie of vier jaar studie (stukje matching en goed voor de rendementen);
  • 2. zittende studenten kunnen het gebruiken als inspiratiebron voor onderwerpen, onderzoeksopzetten en operationalisaties (niet anders dan bij andere literatuur);
  • 3. ten slotte kan de universiteit ermee aan de buitenwereld laten zien wat voor studenten zij aflevert (profilering, iets waar het huidige bestuur altijd erg veel waarde aan hecht).

Het College van Bestuur (CvB) ziet echter problemen, met name op het tweede punt. Op het eerste en derde voordeel niet werd ingegaan tijdens de Gezamenlijke Vergadering. Het College wil niet dat ‘scripties zomaar worden gekopieerd’. Begrijpelijk, maar ik denk dat dit absoluut niet het geval zal zijn. Zoals anderen in de vergadering al aangaven is er uitstekende software die nu al veelvuldig wordt gebruikt om op plagiaat te controleren. Het online publiceren moet de bereikbaarheid van de scripties enkel vereenvoudigen. Nu staat er immers al een flink aantal in hard copy in de bibliotheken, maar deze zijn niet eenvoudig te doorzoeken, en het aantal is erg beperkt. Het past ook perfect bij de ‘digitalisering van de bibliotheken’.

Verder: de kwaliteit van de scripties. Het CvB wil alleen de negens en tienen publiceren. Iedere academicus weet echter dat er ook in wetenschappelijke bladen en universiteitsbibliotheken pulp tot en met staat. Dat moet je als student echter leren onderscheiden van de goede literatuur, bekritiseren, en vervolgens een betere poging wagen. Als je dat niet lukt, krijg je als het goed is geen voldoende voor je scriptie. Vrije kritische reflectie en collegiale kritiek; het fundament van de moderne wetenschap.

Kortom: mijns inziens is er geen énkel probleem om alle masterscripties online te plaatsen.

Wat vind jij: alle masterscripties op internet of niet?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!