‘Soms mag je iets onwettigs doen’

30 mrt 2015

Wie zitten er achter De Nieuwe Universiteit Nijmegen? Waarom komen ze in actie? Vox maakte drie portretten. Vandaag: Floor de Man (22), vierdejaarsbachelorstudent scheikunde en ervaren demonstrant.

Floor de Man. / Foto: Duncan de Fey
Floor de Man. / Foto: Duncan de Fey

‘Wanneer mijn idealen in het gedrang komen, sta ik op. Je inzetten voor een betere wereld moet je actief doen. Het stopt niet bij het plaatsen van een berichtje op Facebook. Daarom heb ik enkele Nijmeegse manifestaties mede georganiseerd, zoals die tegen racisme na Geert Wilders’ ‘minder, minder, minder’-uitspraak.

Gelijkheid en solidariteit vind ik belangrijk. Als voorlichter voor COC Nijmegen leg ik schoolklassen uit waarom iedereen hetzelfde behandeld moet worden, ongeacht seksuele voorkeur.

Kritisch academicus
Ook bij de Nieuwe Universiteit strijd ik voor gelijke rechten. Door maatregelen als maximaal vier jaar bachelor en het bindend studieadvies hebben sommige studenten een kleinere kans hun diploma te halen. De universiteit moet in dienst staan van de maatschappij, niet van de markt. Je krijgt als student niet meer de tijd je tot kritisch academicus te ontwikkelen.

Als voorzitter van Dwars Nijmegen (jongerenafdeling GroenLinks, red.) kon ik mijn idealen op lokaal niveau nastreven. Ik leerde dat je altijd de feiten op een rij moet hebben. Moet weten waarover je praat als je een statement maakt. Inmiddels ben ik geen lid meer van GroenLinks: de partijlijn sluit niet meer aan bij wat ik denk.

Ik ben een gematigd activist, maar als maatschappelijke belangen in het geding zijn en reguliere wegen niets opleveren, vind ik actie op zijn plaats. En heb je tevergeefs alles geprobeerd om pijnpunten aan te kaarten, zoals in Amsterdam, dan mag soms best iets onwettigs doen.’ / Jorg Leijten

Lees meer portretten en achtergrondinformatie over het broeiende actieklimaat in de academische wereld in Vox 7. Vanmiddag organiseert De Nieuwe Universiteit Nijmegen een actievergadering. Voor locatie en tijd: volg DNUN op Facebook.  

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!