Als ebola hierheen komt

03 sep 2014

Het Radboudumc treft voorbereidingen voor de opvang van ebolapatiënten. ‘Als er een patiënt komt met koorts uit een van de risicolanden dan moeten alle maatregelen genomen worden, totdat bewezen is dat het niet om ebola gaat’, zegt Joost Hopman, hoofd Hygiëne & Infectiepreventie.

Ebolatraining in het Radboudumc. Fotograaf: Bert Beelen
Ebolatraining in het Radboudumc. Fotograaf: Bert Beelen

Hopman verblijft op dit moment in Genève, waar hij bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deel uitmaakt van het infectie- en preventieteam, dat betrokken is bij de coördinatie van de ebola-uitbraak in Afrika. De afgelopen weken heeft hij met Nijmeegse collega’s in het Radboudumc speciale ebola-trainingen georganiseerd. Het Radboudumc is een van de acht academische ziekenhuizen die landelijk zijn aangewezen als plekken waar mogelijke ebola-patiënten naar doorverwezen kunnen worden.

Er is kans dat het virus Europa binnenkomt. Het is inmiddels al de 23ste uitbraak van ebola in Afrika (sinds 1976), alleen: eerdere uitbraken waren steeds in afgelegen gebieden. ‘Nu vindt de uitbraak voor het eerst in verstedelijkte gebieden plaats, vandaar die snelle verspreiding. Plus: in de landen waar de uitbraak is, is de gezondheidszorg beperkt. Dat maakt het lastig om het virus onder controle te krijgen.”

Iemand die in direct contact is geweest met een ebola-patiënt en binnen de incubatieperiode (drie weken) naar Europa komt, heeft kans het virus mee te nemen. Zo’n reiziger met koorts en een serieuze verdenking van ebola gaat in Nijmegen waarschijnlijk langs meerdere afdelingen: de eerste hulp, interne geneeskunde en/of de intensive care, de drie afdelingen die ook mee hebben gedaan aan de trainingen. Ze beschikken over de speciaal aangeschafte isolerende, witte pakken. ‘En we hebben voldoende voorraad’, verzekert Hopman.

Wat het niet eenvoudig maakt, is dat de eerste symptomen van ebola lijken op die van ziektes als malaria en salmonella: koorts, algehele malaise, diarreeklachten, al dan niet met braken. Daarom zullen patiënten met deze klachten apart gelegd worden. Artsen nemen bloed af dat ze naar het Erasmus MC sturen, het ziekenhuis dat is belast met de diagnostiek. ‘Binnen een dag horen wij dan of zo’n patiënt ebola heeft.’

Hopman is niet bang dat het dodelijke virus zich in Europa verspreid zoals het in West-Afrika doet. ‘Wij hebben in onze gezondheidszorg zoveel middelen ter beschikking, ik acht de kans op verspreiding hier heel erg klein.’/ Martine Zuidweg

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!