Als een kamer te mooi is om waar te zijn. Online oplichterij blijft een probleem op de kamermarkt
Iemand die in Nijmegen een geweldige kamer aanbiedt, maar in Dublin woont en communiceert via een Portugees telefoonnummer. Vox-medewerker Reuben Malekar, zelf op zoek naar een kamer, ontdekte dat de advertentie te mooi was om waar te zijn. De universiteit en politie zijn niet meer verrast door dit soort oplichtingspraktijken.
Op de foto’s ziet het appartement eruit als een droomplek: een glanzende houten vloer, fris geverfde witte muren en meubilair waar je u tegen zegt. De lage huurprijs en goede locatie verraden dat er een addertje onder het gras zit: deze advertentie is te mooi om waar te zijn.
Nadat Vox haar interesse toont in de kamer en in gesprek raakt met de zogenaamde eigenaar, blijkt het appartement beschikbaar, maar is een bezichtiging niet mogelijk. Alleen door het tekenen van een digitaal contract én het overmaken van een borgsom en de eerste maand huur, krijgen we de sleutels in handen, aldus de verhuurder. Die komen dan met de post.
Een bezoek aan het betreffende adres maakt een einde aan de laatste restjes twijfel: het appartement blijkt niet te bestaan. De huurder van het huis, een oude dame, is geschokt als ze hoort dat haar adres wordt gebruikt om woningzoekers te misleiden. ‘Zo ziet ons huis er helemaal niet uit’, zegt ze verrast als de foto’s uit de advertentie aan haar worden getoond.
Het nieuwe collegejaar staat op het punt van beginnen. Traditiegetrouw is dat het moment dat het aantal studenten dat een kamer zoekt, weer de pan uitrijst. De grote vraag staat in schril contrast met het aanbod. Dat geldt overigens niet alleen voor studentenkamers, maar bijvoorbeeld ook voor zelfstandige appartementen.
De vraag wordt opgestuwd door toenemende inwonersaantallen. Ook het aantal studenten in de stad stijgt al jaren. De Radboud Universiteit groeide van 22.976 ingeschreven studenten in 2019 tot 24.104 in 2020. Die omstandigheden bieden een goede kans voor oplichters op jacht naar kwetsbare kamerzoekers – met name internationale studenten.
Garantie
‘Oplichting op de kamermarkt is inderdaad een probleem’, bevestigt Elco van Noort, medewerker internationalisering van de Radboud Universiteit. Hij hoort elk jaar wel van minstens één student die ten prooi valt aan de oplichterij, al vreest hij dat het echte getal veel hoger ligt. Lang niet elke student meldt zich bij de universiteit nadat hij opgelicht is.
Vooral internationale nieuwkomers zijn op dit vlak kwetsbaar, omdat zij niet ter plekke kunnen gaan kijken op het adres. Daarom biedt de Radboud Universiteit alle nieuwe internationale studenten een kamer, mits zij zich voor 1 mei melden bij de universiteit.
Na dat eerste jaar vervalt die garantie. Dan moeten studenten zelf zorgen voor accommodatie. Wel kunnen ze op een wachtlijst gezet worden. ‘In juni stonden er 250 studenten op die lijst, begin augustus was die teruggebracht tot de helft. We boeken blijkbaar vooruitgang’, zegt Van Noort.
Het zal lastig worden om al die studenten op tijd aan een kamer te helpen. Daarom blijft het volgens Van Noort noodzakelijk dat studenten zelf op zoek gaan en drukt hij hen op het hart geduldig te zijn en alert voor oplichters.
Melding
‘Deze oplichterij is niet nieuw voor ons’, zegt Jennifer Schoorlemmer, woordvoerder van de politie Oost-Nederland. Volgens Schoorlemmer gebeurt het vaker dat criminelen adverteren met nepadvertenties, in Nijmegen en op andere plekken in het land.
De oplichterij is niet alleen een zaak voor de politie, stelt Schoorlemmer, maar ook voor organisaties als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). ‘ACM en LMIO doen onderzoek naar criminelen die niet-bestaande huizen voor verhuur aanbieden op websites en social media’, zegt Schoorlemmer.
Als iemand toch nog opgelicht wordt dan adviseert Schoorlemmer om een melding te maken bij het LMIO en aangifte te doen bij de politie. Dat leidt dan, volgens de woordvoerder, tot een politieonderzoek.
Wie op zoek is naar een kamer, maar twijfelt welke verhuurorganisatie betrouwbaar is, kan kijken op de site van de universiteit. De politie waarschuwt studenten nooit een bedrag over te maken voordat de woning is bezichtigd.