Als je kind heel anders is

20 feb 2014

Stel, je krijgt na negen maanden zeulen met je dikke buik niet dat mooie, gezonde kind dat jijzelf of je partner vroeger was. Je krijgt in plaats daarvan een kind met het syndroom van Down, met autisme, een doof kind, een meervoudig gehandicapt kind of een kind met dwerggroei. Wat dan?

Foto: creative commons
Foto: creative commons

Die vraag vormt het uitgangspunt van het vuistdikke boek waarvoor de Amerikaanse publicist Andrew Solomon driehonderd ouders van kinderen met ernstige afwijkingen interviewde. Far from the Tree is nu vertaald in het Nederlands en ter gelegenheid daarvan komt de auteur naar Nederland. Het Soeterbeeck Programma greep zijn kans en nodigde de schrijver uit. Hoofd Elianne Keulemans is er trots op dat hij komt. ‘Hij doet in Nederland maar twee plaatsen aan: Amsterdam en Nijmegen. Dus het is wel bijzonder.’

Het mooie aan Far from the Tree, vindt Keulemans, is dat Solomon goed laat zien wat de kinderen met al die verschillende afwijkingen gemeen hebben: ze hebben allemaal problemen met het vinden van hun identiteit. ‘Normaal gesproken ontlenen kinderen hun identiteit aan hun ouders. Maar deze kinderen zijn radicaal anders dan hun ouders waardoor ze hun identiteit bij peergroepen moeten zoeken’.
Solomon, zelf homoseksueel met heteroseksuele ouders, herkende in de zoektocht van deze kinderen zijn eigen ontdekkingsreis als kind. Hij was vooral aangewezen op andere homo’s, zoals dove kinderen hun identiteit vinden binnen de dovencultuur en dwergen binnen hun groep.

Intussen worstelen de ouders met hun eigen probleem: hoe te houden van een kind dat zo anders is. Keulemans: ‘Het boek eindigt met zijn vaststelling dat de ouders onvoorwaardelijk van die kinderen zijn gaan houden. Dat is wat hem enorm raakt en ontroert.’ Zelfs de moeder van Dylan Klebold, die in 1999 met zijn vriend twaalf leerlingen en een docent doodschoot op de Columbine High School, zegt dat ze van hem houdt. Al beseft ze ‘dat het beter zou zijn geweest voor de wereld als Dylan nooit was geboren’.
Maar Solomon sprak ook ouders die de zorg niet op kunnen brengen en hun kind bijvoorbeeld afstaan ter adoptie, zoals de moeder van het meisje met dwerggroei dat nooit de cheerleader zal worden die haar moeder in gedachten had. / Martine Zuidweg

Andrew Solomon is vrijdagmiddag (van 13.45 tot 15.30 uur) in CC3 (collegezalencomplex). Thema van het gastcollege is anders zijn en identiteit. De toegang is gratis. Wel even aanmelden door een mail te sturen aan Jochem Tolsma, [email protected]
Vrijdagavond houdt Solomon een lezing (van 20.00 tot 22.00 uur) in het collegezalencomplex. Na zijn lezing gaat filosoof Jan Bransen met hem in gesprek over identiteit, opvoeding en acceptatie. Inschrijven is nodig.

0 reacties

  1. MaddeMossel schreef op 21 februari 2014 om 01:58

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!