Alumnus Timo Nijssen wint belangrijkste journalistieke prijs

17 apr 2018

Voormalig Vox-medewerker en Amerikanistiek-student Timo Nijssen (22) won gisteravond een talenttegel voor zijn Volkskrant-verhaal over waar flesjes water vandaan komen. De Tegel is de belangrijkse journalistieke prijs in Nederland. 

Timo Nijssen. Foto: Dick van Aalst

Hij weet nog goed hoe hij als tweedejaarsstudent Amerikanistiek als freelancer begon bij Vox. Voor zijn eerste artikel ging hij, aan de start van collegejaar 2014/2015, de campus over en vroeg de student: hoe is het om weer aan de slag te gaan? ‘De eindredactie liet geen woord overeind van mijn stuk,’ lacht hij.

‘De eindredactie liet geen woord overeind van mijn eerste stuk’

Nu, een paar jaar en veel ervaring later, gaat hij er met een Talenttegel vandoor voor zijn Volkskrant-verhaal Dit flesje vaart de wereld rond. De Tegel, die gisteravond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag werd uitgereikt, is de belangrijkste journalistieke jaarprijs van Nederland.

Nijssens verhaal in het kort: op vakantie in Hongkong ziet hij flesjes Watsons Water liggen –die groene, met die gekke dop – die hij kent uit Nederland.

Water dat getapt wordt uit een Chinese waterdestillatiefabriek en dat in Nederland nog goedkoper verkocht wordt dan in Hongkong. Hoe komt Watsons Water bij ons terecht en is die verscheping de halve wereld over niet enorm belastend voor het milieu?

Cijfermateriaal 

Een queeste volgt. Tijdens zijn stage op de crossmediaredactie van De Volkskrant hangt hij misschien wel tien uur aan de telefoon met Kruidvat, het CBS, rederijen – om soms niet veel wijzer te worden. Hij verzamelt cijfers, veel cijfers, die hij verwerkt in een multimediale longread.

Een veelvoud aan data komt de leesbaarheid van een stuk vaak niet ten goede, schrijft de Tegeljury, ‘maar hier is de journalist er uitstekend in geslaagd met behulp van cijfermateriaal een ingewikkeld verhaal haarfijn te ontrafelen.’

Nijssen is vermoedelijk de jongste journalist die ooit een Tegel ontving, en bovendien de enige stagiair. ‘Ik vond het al een eer dat De Volkskrant mijn verhaal überhaupt voordroeg voor een Tegel. En dat het dan uit een paar honderd inzendingen op de shortlist terechtkwam net zo goed.’

Diepgravende journalistiek

Nu doet Nijssen de masteropleiding Journalistiek en Media aan de Universiteit van Amsterdam, en loopt stage bij Het Financieele Dagblad. Daar schreef hij anderhalve maand voor de redactie Ondernemen, nu is hij net een dag aan het werk voor Beurs. ‘Ik ben geïnteresseerd in de invloed van grote, economische of technologische ontwikkelingen op het dagelijks leven. De wereld die schuilgaat achter algoritmes, bijvoorbeeld.’

Op die voet hoopt hij verder te gaan. Niet de dagelijkse journalistiek, maar vooral diepgravend werk trekt hem. Hoe zwaar die Tegel op de schouders van deze jonge journalist drukt? ‘Nu ja, ik begin pas net, ik zal ongetwijfeld nog eens een uitglijder maken. Maar dat is nu misschien minder geoorloofd.’

Tot Nijssens meest memorabele Vox-stukken behoort zonder twijfel zijn verslag van een week lang op Joylent-dieet: poedervoedsel dat vooral in trek is onder workaholics in Silicon Valley.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!