Ambassadeur blij met onderzoek van Noviomagus in Rome

11 apr 2013

Vanwege de crisis bezuinigt Italië op onderzoek naar haar roemrijke verleden. Francesco Azzarello, ambassadeur van Italië, is dan ook blij om twee boeken in ontvangst te nemen over de Romeinse historie. En wel van wetenschappers uit een verre uithoek van het Romeinse Rijk: Noviomagus ofwel Nijmegen.

20130411 Foto ambassadeur Italië
Van links naar rechts: Katinka Kruip (docent Italiaans), Theo Engelen (decaan Letteren), ambassadeur Francesco Azzarello, André Lardinois (hoogleraar Grieks) en Peter Rietbergen (hoogleraar geschiedenis). Op de foto ontbreekt Eric Moormann (hoogleraar archeologie).
Huize Heyendael komt misschien niet uit de Romeinse tijd, maar is zeker een luisterrijke plek om de ambassadeur van Italië in Nederland te ontvangen. Vorig najaar verscheen een boek van Peter Rietbergen over de rol van Rome in de wereld – en die van de wereld in Rome – de afgelopen twee eeuwen. Hij stelt dat vele regimes en staten nog altijd verwijzen naar Rome als hun bakermat. Nu de ambassadeur er toch is, grijpt de Faculteit Letteren haar kans om méér relevant onderzoek onder zijn aandacht te brengen. Archeologieprofessor Eric Moormann vertelt hoe de RU zes mijl van de Via Appia heeft geadopteerd. Dit om de aanwezige grafmonumenten te onderzoeken, om de weg en omgeving in kaart te brengen (met behulp van GPS, geofysica en georadaronderzoek) en om old school te graven naar archeologische resten. Moormann overhandigt Azzarello bovendien zijn nieuwste boek, over de decoratie van het Gouden Huis, het paleis van keizer Nero. De ambassadeur spreekt zijn enthousiasme uit over het onderzoek. En zijn dankbaarheid: ‘Wij Italianen doen het niet’. Dat komt doordat Italië en zeker Rome nu eenmaal bezaaid liggen met tastbare historie. Maar het is mede het gevolg van de crisis: Italiaanse instituten werden volledig door de overheid gefinancierd, en nu is daar fiks in gesneden. Azzarello spitst zijn oren als André Lardinois, hoogleraar Grieks en onderzoeksdirecteur bij Letteren, vertelt over het onderzoeksthema Europe and its Worlds’. In oktober staat een symposium gepland over de onderzoeken rondom dit thema. De onderwerpen lopen flink uiteen, van Napoleons rol in Europa tot een vergelijking tussen Europees en bijvoorbeeld Amerikaans feminisme. Azzarello sluit aan: ‘In de tweede helft van volgend jaar is Italië voorzitter van de EU, dat is wellicht een mooi moment om samen iets te organiseren rondom deze onderzoeken.’ Het gezelschap spreekt af om contact te houden, en de ambassadeur stapt in de taxi die hem naar zijn volgende afspraak brengt, met koningin Beatrix. / Lydia van Aert

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!