Angst voor torenhoge prijzen, maar het toekomstige studentenhotel in Nijmegen is ook een wapen tegen de woningnood

15 jan 2025

Een hotel met 154 kamers, gericht op buitenlandse studenten en docenten die in Nijmegen verblijven: klinkt als een sympathiek idee, maar critici vrezen torenhoge tarieven. Toch zorgt de komst ervan ook snel voor meer goedkope kamers.

Het klinkt als een interessant plan; een hotel met gemeubileerde kamers, om studenten en docenten uit het buitenland korte tijd onderdak te geven. Zoals dat officieel heet: shortstay-eenheden, kamers waar iemand voor maximaal een jaar in mag zitten.

In Nijmegen komt komende jaren zo’n studentenhotel op de plek van het oude UWV-gebouw in het westen van de stad. Het maakt deel uit van de nieuwbouw achter het station, naast onder andere 452 huurwoningen, winkels, horeca en een parkeergarage. Projectontwikkelaar NEOO wil dit jaar starten met de bouw en het gebouw eind 2027 opleveren.

Kwetsbare groepen

Wel leven er zorgen over de huurprijzen die het hotel gaat vragen. Studenten in steden als Utrecht, Amsterdam en Eindhoven betalen in zulke hotels veel hogere tarieven dan huurprijzen op de reguliere kamermarkt.

Reden voor gemeenteraadslid Sander van der Goes van GroenLinks om vragen te stellen aan het gemeentebestuur. ‘Het zijn met name kwetsbare groepen op de woningmarkt die gebruik maken van studentenhotels omdat ze geen alternatief hebben’, zei hij eerder tegen Vox.

Hij vroeg het stadsbestuur om vooraf afspraken te maken met de aannemer om rechten van studenten te beschermen. Zodat van tevoren vaststaat dat zij geen exorbitant hoge bedragen betalen en net zo behandeld worden als huurders van andere complexen.

452 huurwoningen

Maar is de komst van zo’n hotel wel zo’n slechte zaak? Duidelijk is dat door de bouw 452 andere huurwoningen juist versneld in het gebied komen. Daarbij horen ook 108 sociale huurappartementen voor studenten in ditzelfde plan.

Hoe? Dat zit zo: In het eerste plan zou er op het UWV-terrein een gewoon hotel komen. Voor een regulier hotel zijn grootverbruikaansluitingen nodig voor elektriciteit. Vanwege krapte op het stroomnet, netcongestie zoals dat heet, was het onmogelijk om bij netbeheerder Liander zo’n aansluiting voor grootverbruik te krijgen. Dat zou flinke vertraging opleveren.

Bij shortstay-accommodaties, waar het studentenhotel onder valt en dat niet op toeristen is gericht, zijn alleen individuele kleinverbruikaansluitingen nodig. Daarmee is Liander wel akkoord. Hierdoor kan de ontwikkeling van het hele plan, inclusief andere woningen, sneller starten. Zo zijn er in deze tijd van woningnood in totaal dus veel sneller goedkope woningen beschikbaar, ook voor studenten.

Geen koehandel

‘We willen als gemeente 2500 extra studentenwoonplekken realiseren. We werken hard aan die ambitie en daarom hebben we juist ingestemd met deze ontwikkeling’, zegt wethouder Noël Vergunst. ‘Hiermee kunnen we ook sneller betaalbare woningen realiseren, waaronder 108 sociale huurappartementen voor studenten. Dit zou op een andere manier nu niet mogelijk zijn.’

‘Wat ons betreft komen er alleen betaalbare kamers bij’

Het betekent niet dat de zorgen over de hoge hotelprijzen weg zijn. ‘Natuurlijk is het goed dat er ook betaalbare kamers bij komen, maar het is wat ons betreft geen koehandel’, zegt Nan Lont, voorzitter van studentenvakbond AKKU en tegenstander van de komst van het hotel. ‘Het wil niet zeggen dat we slechte verhuurpraktijken verder niet willen tegenhouden. Wat ons betreft komen er alleen betaalbare kamers bij’, zegt hij.

Beperkte invloed

Toch is het geen uitgemaakte zaak dat Vergunst van tevoren met de aannemer praat om goedkope tarieven mogelijk te maken. Dat komt omdat het een private ontwikkeling is. Dan is het niet aan de gemeente zich erin te mengen.

‘Indien nodig zijn we als gemeente graag bereid om in overleg te gaan met de exploitant als die bekend is, zoals dit ook gebeurt bij andere ondernemers in ontwikkelgebieden. Maar als die daar niet aan mee wil meewerken, kan de gemeente dit niet afdwingen. Er is geen formele relatie met de exploitant’, legt een gemeentewoordvoerder uit.

Bij problemen kan de gemeente daar wel tegen optreden, laat zij weten. Vergunst deelt de zorgen over de tarieven. ‘Maar dat geldt voor alle vrije sector huur. Hier heeft de gemeente beperkt of geen invloed op.’

GroenLinks-raadslid Van der Goes hoopt alsnog dat er een gesprek komt als de aannemer bekend is. ‘Het lijkt me belangrijk om al vooraf over de randvoorwaarden in gesprek te gaan, om af te spreken hoe de rechten van de studenten hier beschermd worden. Zij moeten niet voor veel geld slachtoffer worden van de woningcrisis.’

Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk stond eerder in de Gelderlander.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!