Apart inschrijven tentamen volgend jaar niet meer nodig
Er zijn wat jaartjes overheen gegaan, maar de kogel is door de kerk; studenten die zich vanaf volgend studiejaar inschrijven voor een vak zijn daarmee ook automatisch ingeschreven voor het tentamen. Dat liet het college van bestuur gisteren weten.
Studenten die een tentamen niet willen maken (terwijl ze wel voor het vak zijn ingeschreven), dienen zich uit te schrijven. Doen ze dat niet dan verspelen ze de eerste tentamenmogelijkheid. Voor hertentamens verandert er weinig; daar dient een student zich nog steeds apart voor in te schrijven.
Deze koppeling werd eerder al geopperd door de Universitaire Studentenraad (USR), die zich al jaren stoort aan het weinig uniforme beleid aan de Radboud Universiteit. Aan de ene faculteit is te laat inschrijven voor een tentamen geen probleem, bij de ander betaal je tot wel 25 euro boete om alsnog deel te kunnen nemen. ‘De verschillen tussen de faculteiten zijn al door meerdere USR’en aangekaart en liggen vanaf volgend collegejaar eindelijk achter ons. Daar zijn we heel blij mee’, zegt USR-voorzitter Jip Mennen.
Boete
Woensdag publiceerde Spits een verhaal van een Leidse student die 225 euro moest betalen omdat hij zich te laat inschreef voor een aantal tentamens. De Onderwijsinspectie liet direct weten dat universiteiten om deze reden helemaal geen boetes op mogen leggen. Ook de politiek sprak zich hier al tegen uit. Dit staat volgens universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen los van de Nijmeegse ontwikkelingen. ‘Het college van bestuur had dit besluit al eerder genomen.’
Overigens krijgen studenten die zich te laat inschrijven voor een hertentamen ook bij dit nieuwe systeem een rekening gepresenteerd. Maar die mag enkel bestaan uit een bijdrage in de administratieve kosten die gemaakt worden om een te late student alsnog in te schrijven – en dat is strikt genomen dan ook geen boete.
Hoe hoog die bijdrage wordt, is nog niet bekend en kan per faculteit verschillen. De rechtenfaculteit – die nu met 25 euro de hoogste boete hanteert – laat weten dat dat bedrag nu nog bestaat uit administratiekosten maar ook uit een ‘punitief element’. Hoe hoog de vergoeding volgend jaar is, is nog niet bekend. Mennen verwacht dat het ergens tussen de vijf en de tien euro zal liggen. / Tim van Ham
LJLekkerkerk schreef op 17 januari 2014 om 10:10
Kunnen we het ook eens hebben over tijdig inschrijven voor het onderwijs? Vergelijk geneeskunde (inschrijven voor zomervakantie wordt beloond met plek in voorkeurswerkgroep) met bedrijfskunde (velen rond het eerste college; tot het laatst is daardoor onduidelijk hoeveel werkgroepen en begeleiders er moeten zijn).