ArtEZ en de RU combineren onderzoek en creativiteit

04 dec 2019

Na een succesvolle pilotweek dit voorjaar, organiseren de Radboud Universiteit en Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ samen een universiteitsbrede minor: Create Space. Deze biedt studenten de kans om creativiteit en onderzoek te combineren en alternatieve toekomstscenario’s te onderzoeken.

In 2015 organiseerde de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) samen met de Honours Academies van de Radboud Universiteit en ArtEZ het ‘Wunderkammerproject’. Het project moest de wisselwerking tussen kunst en wetenschap bevorderen.

Thieme Stap – toen nog Radboud-student, momenteel promovendus bij het Radboudumc en freelancer op het gebied van onderwijsinnovatie – deed eraan mee. ArtEZ-student Cassandra Onck maakte deel uit van het vervolgproject: een onderzoeksreis naar Amerika. Nu zijn ze allebei afgestudeerd en werken ze voor universiteit en kunstacademie. Daar willen ze op deze projecten voortborduren en meer samenwerking tussen de twee instellingen stimuleren.

Klimaatverandering

Die samenwerking uit zich in de gezamenlijke minor, die in februari van start gaat, genaamd Create Space. Hier zijn Stap en Onck als organisatoren bij betrokken, net als lector Jeroen Lutters (ArtEZ) en Edwin van Meerkerk, universitair hoofddocent bij Letteren.

‘De minor heeft alles te maken met vragen die we onszelf in deze maatschappij stellen’

‘De minor heeft alles te maken met vragen die we onszelf in deze maatschappij stellen’, zegt Stap. ‘We zullen ons bezig houden met grote vraagstukken die studenten zelf aandragen, zoals klimaatverandering, populisme en artificial intelligence. Wat voor onderzoek hebben we daar voor nodig? Nu, maar ook in de toekomst. Bij het nadenken over mogelijke toekomstbeelden heb je creativiteit nodig.’

Dit geldt voor alle disciplines, zeggen beiden, en alle studenten mogen dus meedoen: ‘Nu leren mensen toch vooral werken binnen hun eigen discipline. Wij zoeken mensen die groter willen denken dan dat. De universiteit en de kunstacademie willen dat studenten impact genereren in de wereld. Dat kan alleen samen.’

Spring School

Studenten tijdens de Spring School begin dit jaar.

De minor – die nog open staat voor aanmeldingen – vloeit voort uit een eerder project, Spring School. Dat werd in maart georganiseerd. ‘In dat programma kregen studenten als doel mee om zelf een ontwerp voor hun ideale onderwijs te ontwikkelen’, vertelt Onck. Tien studenten deden mee, zowel van de universiteit als hogeschool. Ze kregen werkvormen aangereikt, en mochten zelf kijken welke daarvan voor hen het beste werkte.

Ook kregen ze een ruimte in ExpoPLU, het Nijmeegse platform voor beeldende kunst. Onck: ‘Die hadden we niet ingericht, er stonden alleen wat meubels in het midden. Die mochten de studenten mochten neerzetten zoals ze wilden.’

De deelnemers presenteerden hun eindresultaten aan vrienden en familie, én aan het college van bestuur van de universiteit. ‘De studenten waren vrij in wat ze als eindproduct kozen’, zegt Onck.

Hiërarchie

De nieuwe minor zal, net als de Spring School, niet plaatsvinden binnen de muren van de universiteit of hogeschool. ‘Als je het bij een van de twee instellingen organiseert, is er toch een hiërarchie’, legt Onck uit. ‘Dan moet een van de groepen zich aanpassen aan de manier van werken van de ander en dat willen we doorbreken.’ Welke locatie wel gebruikt gaat worden is nog niet bekend.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!