Arts ziet meer studenten in psychische nood

09 jun 2015

Huisartsen in Nijmegen signaleren de laatste jaren meer studenten met psychische klachten. Dit blijkt uit een rondgang van Vox bij Nijmeegse huisartsen.

Foto: Jesse Evans - Creative Commons
Foto: Jesse Evans – Creative Commons

‘Stress, piekeren, nervositeit, slecht slapen, druk van buitenaf, faalangst, somberheid…’ Paul Pulles, huisarts bij Medisch Centrum Brakkenstein, schudt de klachten uit z’n mouw. Hij heeft dan ook regelmatig te maken met studenten die zijn centrum benaderen. ‘De afgelopen vijf jaar is het aantal studenten dat bij ons komt met psychische klachten aanzienlijk gestegen. We zien er zeker drie tot vijf per week’.

Omdat het er op den duur zo veel werden, besloot Pulles een tijdje geleden contact te leggen met de universiteit. Hij heeft aan tafel gezeten met studieadviseurs en studentenpsychologen om te praten over een plan van aanpak. Studenten die in de problemen zitten, worden nu regelmatig doorverwezen naar de praktijk van Pulles.

Foto: wan mohd, Creative Commons
Foto: wan mohd, Creative Commons

Trend
Pulles is niet de enige Nijmeegse huisarts die meer studenten ziet. Dymph Mesker, van huisartsenpraktijk Mesker en Reijn in de Professorenbuurt, besprak het toevallig afgelopen week nog met haar collega’s. ‘De toename van studenten met hulpvragen op dit gebied is de laatste jaren zeker merkbaar. We krijgen er inmiddels ongeveer één per maand, voor ons is dat veel.’ Huisartsenpraktijk Wilhelminasingel constateert eenzelfde trend. ‘De laatste twee, drie jaar is het aantal geleidelijk, maar wel structureel toegenomen.’

Studentenpsycholoog Alex Buijks van de Radboud Universiteit herkent de signalen van de huisartsen wel. De toename van het aantal studenten met psychische klachten speelt naar zijn indruk al langer. Al merkt hij ook wel dat de stress bij studenten is toegenomen nu het leenstelsel is ingevoerd. De wachttijd bij de studentenpsychologen is dit voorjaar opgelopen tot vier á zes weken.

Buijks en zijn collega’s begeleiden studenten met faalangst, uitstelgedrag, perfectionisme, heimwee, eenzaamheid en depressieve klachten. Hij noemt het ‘studentgerelateerde klachten’. Een derde van de groep die bij hen aanklopt, verwijzen de studentpsychologen door naar psychologen in de stad.

Foto: enuwy, Creative Commons
Foto: enuwy, Creative Commons

Verzekeraars
Buijks heeft nog een andere verklaring voor het toenemend aantal studenten dat zich bij de huisarts meldt. Namelijk de strengere eisen van verzekeraars. ‘Je hebt sinds een paar jaar een verwijsbrief van de huisarts nodig als je een psycholoog wilt raadplegen en de kosten vergoed wilt krijgen.’

Huisarts Pulles ziet veel eenzame studenten in zijn praktijk. ‘Vaak ontstaan problemen doordat studenten moeite hebben met het vinden van aansluiting, van contacten. Ze gaan ook niet zo snel meer bij een vereniging, heb ik de indruk, misschien uit angst dat ze dan niet aan studeren toekomen.’ Mesker vermoedt dat ook de veranderende tijdsgeest een rol speelt. ‘Goed in je vel zitten wordt steeds belangrijker gemaakt vanuit de maatschappij. Als dat niet lukt, tillen studenten daar zwaar aan’.

Overigens sprak Vox ook twee huisartsenpraktijken die de trend niet signaleren. Zoals Huisartsenpraktijk Bijleveld, Huurman en Hennekam. Ze zien daar wel regelmatig studenten met psychische problemen, maar signaleren geen duidelijke stijging. Willem Bijleveld: ‘We denken dat dit van alle tijden is. Met studeren breekt een nieuwe fase aan, met nieuwe uitdagingen. Dit kan beangstigend zijn en stemmingsklachten en concentratieproblemen geven.’ / Pim Muller, Martine Zuidweg

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!