Artsen in de bres voor sportdocent Fred van Lent
Drie artsen van het Radboudumc doen een dringend advies aan het Radboud Sportcentrum: laat Fred van Lent doorgaan met zijn lessen bewegen op muziek. Ze noemen Van Lent ‘een groot boegbeeld van vitaliteit’.
Desnoods geeft hij zijn lessen onbetaald, zegt hij zelf. Fred van Lent, docent bewegen op muziek (BOM) wil niet met pensioen. Maar de regels van de universiteit zijn onverbiddelijk: wie de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, treedt uit dienst. En dus behoren de geliefde BOM-lessen op zondagochtend vanaf volgend jaar tot het verleden.
Nadat bekend werd dat Van Lent niet mag doorwerken, startten liefhebbers van zijn lessen een petitie. Op voxweb.nl verschenen allerlei steunbetuigingen aan het adres van Van Lent én kritische noten over de inflexibele houding van zijn werkgever.
Brief
Ook artsen van het Radboudumc mengden zich in de discussie, blijkt nu. Neuroloog Nicol Voermans stuurde op 7 november een brief aan Van Lents leidinggevende Roelie Schuring en Gerard van Assem, directeur van Radboud Services, de overkoepelende dienst waar het sportcentrum deel van uitmaakt.
In de brief, die ook namens hoogleraren Marcel Olde Rikkert en Maria Hopman is verstuurd, beschrijft Voermans de waarde die Van Lent heeft om medewerkers, ongeacht hun leeftijd, aan het sporten te houden. Hoe kunnen de Radboud Universiteit en het Radboudumc, die beiden de vitaliteit van hun werknemers zo hoog in het vaandel hebben, het verzoek van Fred om door te blijven werken niet honoreren, vraagt ze zich af.
“lk zie dagelijks veel chronische aandoeningen die door een tekort aan lichaamsbeweging worden veroorzaakt of onderhouden. Het is geweldig om patiënten te kunnen motiveren om te gaan bewegen, en dan te zien hoe vermoeidheid vermindert, het algemene functioneren verbetert, en de ziekteprogressie vermindert.”
Directeur van het sportcentrum Rob Cuppen heeft zich niet laten overtuigen door de brief. “Fred van Lent gaat nog altijd gewoon stoppen als sportdocent”, reageert hij.
Eerder verwees Cuppen al naar de regels die gelden voor medewerkers van Radboud Services die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Daarin staat dat doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd een mogelijkheid is, maar géén recht. Het behouden van de werknemer moet dan bovendien een “aantoonbaar organisatiebelang” met zich meebrengen, bijvoorbeeld door zijn of haar “zeer bijzondere kwaliteiten”.
Vaak komt het niet voor dat medewerkers mogen doorwerken na het bereiken van hun pensioengerechtigde leeftijd. Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat er voor 1,6 fte aan ‘gepensioneerd’ personeel op de loonlijst staat. Om hoeveel medewerkers dit gaat, kan de woordvoerder niet zeggen.
Status aparte
Hoe zit het met de hoogleraren, die vaak nog jaren doorwerken, soms wel tot hun zeventigste? De emeritus hoogleraar heeft een aparte status: hij of zij behoudt vanaf uitdiensttreding nog vijf jaar het ius promovendi (het recht om promovendi te begeleiden). Het is daarom niet ongebruikelijk dat de hoogleraar zijn e-mailadres, telefoon en enkele andere voorzieningen voor werknemers behoudt. Normaal gesproken staat daar geen salaris meer tegenover. Hoogleraren die zelf, via beurzen, hun financiering verzorgen, houden vaak wel hun salaris. Neem natuurkundige Theo Rasing bijvoorbeeld, die samen met drie collega’s een ERC Synergy Grant toebedeeld kreeg à 11 miljoen euro. Of immunoloog Carl Figdor, die een persoonsgebonden beurs kreeg, eveneens van ERC, van 2,5 miljoen euro.