Opinie

Asap en koepels willen ‘medezeggenschap op basis van vertrouwen’

29 mei 2019

OPINIE - AKKUraatd trok zich deze week terug uit de samenwerking met andere partijen binnen de Universitaire Studentenraad. Gisteren betoogde de fractie dat de studentenraad democratischer zou moeten. Fractie asap en de koepelvertegenwoordigers benadrukken het belang van samenwerking.

Een week voor de verkiezingen besloot AKKUraatd de samenwerking met de Universitaire Studentenraad op te zeggen. Asap en de benoemde leden blijven de student vertegenwoordigen op dezelfde manier als voorheen.

Asap en de benoemde leden betreuren het besluit van AKKUraatd om zich na jaren van goede samenwerking af te wenden en een polariserende positie in te nemen. Wij hebben tot op heden een transparante samenwerking ervaren als de meest efficiënte en effectieve manier om ons voor alle studenten in te zetten. Daarin hebben wij op grote thema’s samengewerkt, maar heeft iedere fractie of koepel ook de vrijheid gehad om individuele speerpunten op te pakken. Er is op onze universiteit nog veel ruimte voor verbetering: juist daarom willen wij blijven samenwerken.

Vuist

In plaats van de onderlinge verschillen te benadrukken, gaan asap en de benoemde leden op zoek naar de overeenkomsten. Wij streven naar een krachtige medezeggenschap in de vorm van samenwerking, waarbij kennis en expertise optimaal wordt benut. Samenwerking, bestaande uit zowel consensus als dissensus, gaat niet om het vinden van een compromis. Het gaat juist over het initiëren van heilzame discussie en het peilen welke meningen heersen. Vertrouwen, eerlijkheid en transparantie vormen daarbij onze basis.

Studenten hebben een breed spectrum aan meningen en het is aan de Universitaire Studentenraad (USR) om al deze meningen te vertolken en te vertalen in beleid. Het studentenperspectief is een onderdeel in het gehele universiteitsbeleid. De USR doet daarom suggesties en werkt samen met beleidsmedewerkers om verbetering te bewerkstelligen. Het beleid wordt voorgesteld door het College van Bestuur en wordt vervolgens vastgesteld in vergaderingen, waar de studentenraad 50 procent van de stemmen heeft en de personeelsraad 50 procent van de stemmen. De daadkracht van de studentenraad wordt niet bevorderd door onderlinge strijd, maar door als één front op te treden: alleen de gehele studentenraad heeft een beslissende stem om beleid te beïnvloeden. Om daadwerkelijk een vuist te maken voor het studentenbelang is samenwerking tussen de partijen dus van groot belang.

Onze leidraad is het belang van de student

Als partij kun je je onderscheiden via de agendavorming van de raad, door focus aan te brengen en onderwerpen op de agenda te zetten. Het verschil tussen partijen hoeft niet op basis van onenigheid gedefinieerd te worden, maar dit kan ook op basis van gekozen prioriteiten. Hierin streeft de USR ernaar alle belangrijke punten te agenderen; de leidraad is het belang van de student.

Meedenken

De reden om vertegenwoordigers van de verschillende koepelorganisaties toe te voegen aan de Studentenraad van de Radboud Universiteit, is om de raad sterker te maken. Koepelvertegenwoordigers zijn niet democratisch gekozen, daarom mogen ze over de meeste zaken niet stemmen tijdens de officiële medezeggenschapsvergaderingen. De koepelvertegenwoordigers hebben echter een onvervangbare meerwaarde door hun expertise op uiteenlopende terreinen: van studie tot gezelligheid en van sport tot cultuur. Bovendien zijn ze vanwege het contact met hun achterban een belangrijke graadmeter voor de meningen van de studenten die op andere vlakken actief zijn dan de studentenpolitiek. Koepelvertegenwoordigers zorgen ervoor dat ook de student die niet actief geïnteresseerd is in partijpolitiek een stem heeft binnen de medezeggenschap. Daardoor wordt aan elke student gedacht bij het meedenken over beleid.

Wij gaan in de toekomst graag verder met het gezamenlijk creëren van draagvlak

Tot slot gaan asap  en de benoemde leden graag met AKKUraatd het gesprek aan om over optimalisatie van de USR te praten. Onze voorkeur gaat ernaar uit deze discussie niet in de media te voeren. Wij gaan in de toekomst graag verder met het gezamenlijk creëren van draagvlak. Op die manier proberen wij de belangen van de Nijmeegse student voorop te stellen.

Dit is artikel is geschreven door studentenfractie asap, bestaande uit Xander van Ulsen, Eline Bollaart, Jessica Oudenampsen en Job Verwaaij en door koepelvertegenwoordigers Lara Mascini, Niels Hoek, Lisa de Jager, Savannah Mellendijk, Nanne van Mil en Nienke Wessel.

5 reacties

  1. farce schreef op 29 mei 2019 om 13:31

    Hét studentenbelang? Als je gelooft in één universeel studentenbelang, is het onmogelijk om iets te betekenen voor eerstengeneratiestudenten, of studenten met psychische problematiek. Dan kun je alleen maar nutteloze stukjes schrijven over meer werkplekken in de UB. (en vergeet je dat die werkplekken ook toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking)

    • Anoniem schreef op 29 mei 2019 om 14:47

      Op welke wijze staan mijn belangen als eerstegeneratiestudent haaks op die van andere studenten? De USR heeft de afgelopen jaren overigens veel tijd en moeite besteed aan studenten met een psychische problematiek, dus ook dat voorbeeld is niet heel gelukkig gekozen. Tenslotte heb ik als student zonder beperking geen enkel bezwaar tegen studieplekken die ook toegankelijk zijn voor studenten met een beperking. Het is immers niet zo dat soort plekken ineens ontoegankelijk zijn voor studenten zonder beperking. Bovendien blijkt uit het stuk ook duidelijk dat er binnen de USR ruimte is, en moet zijn voor individuele speerpunten. Dus al met al snap ik weinig van je betoog.

    • Universitaire Studentenraad schreef op 29 mei 2019 om 16:00

      Je benoemt een terecht punt, namelijk dat zoveel mogelijk verschillende invalshoeken belicht moeten worden. Er is altijd ruimte voor verbetering en daarin willen we alle visies meenemen, zodat aan iedereen gedacht wordt. Laat ons dus vooral weten waar het aan schort, dan proberen wij dat voor elkaar te krijgen! Kom langs op onze kamer in TvA1 of neem contact op via onderstaande media:

      e-mail: [email protected]
      telefoon: 024 – 361 0033

    • Doekie schreef op 30 mei 2019 om 23:03

      Dit is wel een beetje een semantisch bezwaar. Nergens in dit stuk hebben ze het over een bepaalde groep die vertegenwoordigd moet worden, maar de student in de breedste zin van het woord.

  2. Luuk G schreef op 1 juni 2019 om 23:02

    Medezeggenschap betekent compromissen sluiten: in tegenstelling tot het parlement zal de USR altijd eerst het college moeten overtuigen van haar standpunt. Dit kan door diepgang dan wel door als studenten een vuist te maken. Verdere versplintering en vastklampen aan idealen, zoals voorgesteld door AKKU, is desastreus voor de positie van de USR en daarmee het studentenbelang.

    Als je het college noch je medestudenten kunt overtuigen van je plannen, dan moet je bij jezelf te rade gaan in plaats van met je vuist op tafel te slaan. Zonder samenwerking gaat de USR namelijk weinig bereiken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!