Dossier

Asap vecht tegen verschoolsing

12 mei 2015

Studentenpartij asap heeft natuurlijk het afschaffen van de aanwezigheidsplicht in het nieuwe programma staan. Maar het moet óók eens afgelopen zijn met de ongelukken op de rotonde voor het Erasmusgebouw.

asap presenteert haar verkiezingsprogramma. Afbeelding: Emdé
Illustrator Emdé maakte voor Vox een ‘verkiezingsposter’ voor asap.

Na bestuursjaren bij studievereniging Babylon (Communicatie- en informatiewetenschappen) en koepelvereniging SOFv (van Nijmeegse studieverenigingen), voelt Twan van Erp (23) zich klaar voor een plek in de grootste arena der Nijmeegse medezeggenschap. De lijsttrekker van asap is ambitieus: ook met de extra concurrentie van De Vrije Student gaat asap voor vier van de acht verkiesbare zetels in de Universitaire Studentenraad.

Waarom stemmen op asap de komende verkiezingen?
‘Wij vinden het bij asap belangrijk dat studenten ons kunnen controleren, dat wij verantwoording kunnen afleggen over onze prestaties. Daarom stellen wij een tienpuntenlijst op van zaken die we dat jaar willen oppakken. Aan het eind van het jaar kijken we terug op die lijst en beantwoorden de vraag: wat hebben we op elk punt bereikt?’

Twan van Erp. Foto: asap
‘Ik ga me hard maken voor een universiteit zonder aanwezigheidsplicht’. Foto: asap

Gaat de nieuwe lijst het heel anders doen dan voorgaande jaren?
‘Asap is een partij die van oudsher staat voor de belangen van de actieve student. Wij zijn voor internationalisering en tegen de verschoolsing van de universiteit. Dat zie je terug in ons plan. Persoonlijk heb ik veel affiniteit met het laatste punt: het afschaffen van de aanwezigheidsplicht. Die hoort niet thuis op de universiteit. Veel studenten ondervinden hinder van die regel: zij die een drukke bijbaan hebben, of actief zijn voor een vereniging of de medezeggenschap.’

Een nieuw punt is dat asap de verkeersveiligheid op de campus gaat verbeteren. Is dat nodig?
‘Elk jaar vinden er weer ongelukken plaats op de campus. Vooral bij de rotonde bij het Erasmusgebouw en bij de uitgang van de medische faculteit is het onveilig voor voetgangers en fietsers. Om dit op de agenda te krijgen zullen we om te beginnen uitzoeken hoe vaak er ongelukken gebeuren.’

Drie punten op de lijst beginnen met ‘Investeren in…’. Is dat niet onrealistisch?
‘Door de invoering van het leenstelsel komt er geld vrij voor universiteiten. Asap maakt keuzes door drie punten aan te reiken waar volgens ons in geïnvesteerd moet worden. Weblectures van colleges bieden studenten flexibiliteit: je kan colleges terugkijken wanneer het uitkomt. Specialisatie in de master biedt studenten de kans om echt verdiepend te werk te gaan – en een diploma te behalen waarmee je je onderscheidt op de arbeidsmarkt. Investeren in tentaminering is het derde punt. Ik merk het bij mijn eigen studie ook: vragen uit tentamens worden soms gerecycled. Uit tijdgebrek verzint de docent geen nieuwe vragen. Dat is een doodzonde.’

Hoe staan jullie tegenover de actievoerders van De Nieuwe Universiteit?
‘Wij staan open voor samenwerking met alle partijen. Maar dan moet De Nieuwe Universiteit wel met concrete punten komen. Tot nu toe zijn die er nog niet, maar de deur staat open. Waar wij van mening verschillen, is op het gebied van de macht van de studentenraad. De raad heeft veel bereikt het afgelopen jaar door een goede verhouding met het college van bestuur. Soms moet je geven, soms nemen. Die lijn willen wij voortzetten.’ / Mathijs Noij

Benieuwd naar de hele tienpuntenlijst van asap? Klik hier.

0 reacties

  1. Bastiaan schreef op 13 mei 2015 om 03:04

    ASAP mag zich wel iets duidelijker uitspreken als je het mij vraagt. Tegen verkeersongevallen zijn we natuurlijk allemaal, dus dat is lekker veilig. Maar er is de laatste tijd op universiteiten in het hele land veel discussie geweest over verschillende onderwerpen. Ik heb alleen geen flauw idee wat de standpunten van ASAP zijn over deze onderwerpen.

    Wat vind de ASAP nu eigenlijk precies van de aanwezigheidsplicht. Moet die worden afgeschaft voor iedereen of alleen voor ‘actieve’ studenten? En wat vind de ASAP bijvoorbeeld van het gekraakte studentencafé van De Nieuwe Universiteit? Moeten ze volgens ASAP weg of mogen ze blijven? Wat vind ASAP van democratisering van het universiteitsbestuur? Kan dat beter of is het goed zo? En hoe zit het met rendementsdenken? Is dat een probleem of niet? Hoe denkt ASAP over het toenemende aantal flexcontracten op de universiteit. Is dat toe te juichen of juist niet? En hoe zit het met outputfinanciering. Maakt de ASAP zich ook zorgen over de economisering van de universiteit of zien ze het probleem niet?

    Ik ben wel benieuwd of de ASAP over deze zaken een mening heeft, aangezien dat toch redelijk fundamentele zaken zijn lijkt me. Een aantal concrete maatregelen voorstellen waarvan de meeste allang door vrijwel iedereen zijn omarmd is leuk, maar het is ook misschien wel handig om een visie te hebben op de universiteit als geheel.

    • Berend schreef op 13 mei 2015 om 09:00

      Inderdaad. Met zulke ‘veilige’ verkiezingsprogramma’s schieten niemand iets op. Er zijn grote issues op de Universiteiten in Nederland en ASAP (en andere studentenpartijen) zullen toch ooit stelling moeten nemen.

    • asap Nijmegen schreef op 13 mei 2015 om 11:36

      Ha Bastiaan, bedankt voor je vragen. Natuurlijk is het zo dat ook asap een visie heeft die breder is dan onze Tienpuntenlijst, echter geloven wij er in dat we vanwege de beperkte tijd die we elk jaar hebben om dingen te realiseren keuzes moeten maken. Die keuzes voor het komende jaar vind je terug op onze Tienpuntenlijst. De bredere visie van asap staat omschreven in ons beginselprogramma, terug te vinden op onze website (www.asapnijmegen.nl). In het kort streven wij naar een universiteit waar elke student de ruimte en kansen krijgt om zichzelf te ontplooien en waar betutteling verleden tijd is: we vertrouwen op de intrinsieke motivatie van de student.

      Dat brengt me gelijk op een van je vragen: wat asap betreft, wordt voor alle studenten elke vorm van aanwezigheidsplicht afgeschaft, uitzonderingen als practica daar gelaten. Wij zijn van mening dat onderwijs van zichzelf kwalitatief goed genoeg moet zijn om studenten naar de collegezalen te trekken.

      Wat het gekraakte studentencafé betreft zijn wij van mening dat De Nieuwe Universiteit Nijmegen een ruimte verdient, maar niet op de manier waarop het op dit moment is gegaan. We vinden het goed wanneer er ruimte is voor een open discussie over de staat van de universiteit, maar dat moet dan op de juiste manier. Er zijn ook andere studentenorganisatie die wachten op een ruimte en door zomaar een plek te claimen wordt hen onrecht aangedaan. Of simpelweg DNUN eruit gooien de beste oplossing is weten we niet: we gaan liever op zoek naar een oplossing die voor zowel DNUN als de universiteit het beste is. Maar dan wel met inachtneming van de belangen van andere studentorganisaties.

      Over de democratisering van het universiteitsbestuur hebben wij enige tijd een opinieartikel geschreven. In een notendop zijn wij voor een student-toehoorder bij het College van Bestuur (http://www.ans-online.nl/blog/ingezonden-studentlid-in-het-college-van-bestuur-is-geen-oplossing): wel de informatie en controle maar met minder risico voor inkapseling door het CvB. Ook hebben we in het verleden gepleit voor een gekozen rector (http://www.ans-online.nl/blog/ingezonden-een-verkozen-rector). Wat ons betreft kan dus ook de Radboud Universiteit democratischer.

      Over rendementsdenken, flexcontracten en outputfinanciering herkennen we veel zorgen die spelen en die onderschrijven we ook: ook wij zijn van mening dat de kwaliteit of toegankelijkheid van onderwijs niet bepaald mag worden door economische overwegingen en dat onderwijskwaliteit? dus niet te meten is in alleen rendementen. Daarom willen we met het nieuw verkregen instemmingsrecht ook gaan staan voor het behoud van kleine studies (#5 van onze tienpuntenlijst). Maar, we zijn ook van mening dat veel van deze discussie op een ander niveau spelen dan waar asap opereert: de outputfinanciering van universiteiten en onderzoek is een nationaal en Europees probleem terwijl het concrete personeelsbeleid van onze universiteit wat ons betreft een onderwerp is waar de OR het mandaat over heeft. Een flex-contract betekent namelijk niet per se slechter onderwijs net zoals vaste contracten kwalitatief goed onderwijs niet garanderen.

      Bastiaan, wij hopen hiermee kort je vragen beantwoord te hebben. Als je nog vragen, opmerkingen hebt, horen we die graag in een reactie of per e-mail of social media.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!