Asap wil poortjes aan de ingang van de UB

08 mei 2018

Met middelbare scholieren die zich voorbereiden op de eindexamens en studenten die de tentamens voelen naderen is het opnieuw over de koppen lopen in de universiteitsbibliotheek. Studentenpartij asap wil het probleem oplossen door poortjes te installeren aan de ingang.

Weinig dingen zijn zo frustrerend als terug naar huis moeten fietsen door een tekort aan werkplekken in de universiteitsbibliotheek (UB). Onlangs was het zo druk dat de portier zich voor de deur moest werpen: er kon echt niemand meer bij.

Sportcentrum

In het verleden werden al verschillende maatregelen genomen om de drukke periodes in de UB te ontlasten. Sinds februari vorig jaar worden computers die door pauzerende studenten drie kwartier niet gebruikt worden, opnieuw vrijgegeven. Maar daarmee is het euvel nog niet verholpen.

Studentenpartij asap verwacht dat de drukte tijdens piekuren nog zal toenemen, nu de roosters van verschillende faculteiten worden gesynchroniseerd. Met een nieuw voorstel, waarvoor asap zich liet inspireren door de praktijken in Amsterdam, Groningen, Leiden en Utrecht, gooit de studentenpartij nu zelf de knuppel in het hoenderhok.

Asap wil poortjes installeren aan de ingang van de UB, in eerste instantie om te monitoren hoeveel studenten er naar binnen lopen. Op dit moment kan je online al zien hoeveel pc’s er in de UB beschikbaar zijn, maar niet hoeveel vrije studieplekken er zijn. De poortjes, die ook al in het sportcentrum worden gebruikt, zouden dit probleem moeten oplossen.

Op termijn zouden de poortjes op piekmomenten gesloten kunnen worden voor studenten die niet aan de Radboud Universiteit studeren. De UB is namelijk ook in trek bij studenten van de HAN en rond de eindexamens zelfs bij middelbare scholieren.

‘Buiten de piekuren is wat ons betreft iedereen welkom, want de openheid van de UB vinden wij erg belangrijk’, zegt Jafar Alhashime van asap. ‘Toch vinden we dat de UB in de eerste plaats moet kunnen voldoen aan de eigen vraag.’

Handvat

Het voorstel van asap, dat overigens niet door de hele universitaire studentenraad wordt gedragen, werd gisteren besproken in de voorbereidende gezamenlijke vergadering van de Radboud Universiteit. De Ondernemingsraad (OR) zette vraagtekens bij de haalbaarheid van het plan: ze vreesde onder andere een te hoge werkdruk voor de medewerkers van de UB.

Toch toont Alhashime zich niet ontevreden met de input van de OR. ‘Samen met hen kunnen we ons plan verder uitwerken. Volgende week wordt de nota besproken op de gezamenlijke vergadering van de universiteit.’

‘We willen in de eerste plaats een concreet handvat aanreiken aan het college van bestuur’, aldus Jafar. ‘Maar als ze het probleem op een andere manier oplossen, is dat voor ons ook prima.’

3 reacties

  1. Frits schreef op 14 mei 2018 om 17:29

    Wat een kul argument dat de werkdruk van de UB medewerkers omhoog gaat gaat door een geautomatiseerd toegangssysteem aan de poort in te voeren. Degene die dat argument bedacht heeft is duidelijk niet geschikt voor zijn functie en dient als eerste ontslagen te worden.

  2. Koen schreef op 17 mei 2018 om 12:24

    Is de UB formeel niet gewoon een openbare bibliotheek? Dan is het wettelijk gezien namelijk niet toegestaan om willekeurig mensen te weigeren. Wellicht kan asap zich beter richten op het vermeerderen van het aantal werkplekken in de UB. Of, beter nog, op het aantal lokale werkplekken op de verschillende faculteiten uitbreiden.

  3. J.P. schreef op 17 mei 2018 om 14:39

    Wat natuurlijk ook nog kan is de toestroom van HBO’ers, MBO’ers en middelbare scholieren die alleen maar voor een werkplek naar de UB komen direct of via hun onderwijsinstelling te verzoeken bij hun eigen onderwijsinstelling te studeren. Wanneer zij immers niet voor de boeken of andere diensten naar de UB komen, kunnen zij gerust elders studeren. Mochten die onderwijsinstellingen niet genoeg plaats kunnen bieden aan hun studenten, dan moet daar iets aan gebeuren. Wanneer het druk is in de UB bezetten vaak ook grote aantallen studenten/leerlingen van bovengenoemde onderwijsinstellingen de werkplekken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!