Autonome kunst? Inleiding in de Duitse Romantiek
Maandag 14 februari zal Caroline Tax (Universiteit Leiden) een gastcollege geven. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom!
Over het college:
Als er een periode is geweest, waarin de kunst verheerlijkt werd, dan was het de romantiek. De kunst als het alomvattende, als een absolute autonomie; dat is het beeld dat men heeft van de romantiek. Maar… als de kunst een absolute autonomie is, wat betekent dat dan voor de inhoud van het kunstwerk? Kan een autonomie wel een inhoud hebben?
In de romantiek hielden filosofen en kunstenaars zich uitvoerig met deze vraag bezig. Maar naast hun theoretische overpijnzingen, vervaardigden de romantici ook heel wat kunstwerken. Wie die kunstwerken bekijkt ziet dat ook de romantici aangewezen waren op middelen, zoals bijvoorveeld de taal. Nog opmerkelijker is dat er in de kunst van de romantiek veel motieven te vinden zijn, die naar de politieke situatie van die tijd verwijzen.
Aan de ene kant de theorie van de autonomie van de kunst en de harde realiteit aan de andere kant… Hoe verhouden zich deze twee in de romantiek? Aan de hand van concrete werken gaan we op onderzoek uit.
Literatuur:
Ludwig Tieck, Der blonde Eckbert
Chamisso, Peter Schlemihls wundersame Geschichte
Over de gastspreker:
Caroline Tax (1983) studeerde Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden en de Universität zu Köln. Ze studeerde in 2007 cum laude af op het onderwerp „Kunst, Geheimnis und Identität in der deutschen Romantik”. Momenteel werkt zij aan een promotieonderzoek over de verhouding tussen kunsttheorie en politiek in de duitse romantiek. Haar liefde voor de romantiek gaat zover dat ze een enorme verzameling notenkrakers (bekend van E.T.A. Hoffmanns sprookje Notenkraker en muizenkoning) heeft.
Wanneer? 14 februari 2011
Hoe laat? 12.45-13.30 uur
Waar? E. 3.01