Baby die bij ouders slaapt, baddert rustiger

29 sep 2011

Baby’s die bij hun ouders in de kamer slapen, hebben een lager stressniveau bij het in bad gaan dan kinderen die apart slapen. Dit concludeert Carolina de Weerth, onderzoekster ontwikkelingspsychologie aan de Radboud Universiteit. Ze publiceert er over in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology (vrijdag 30 september online). 

20110929 huilende baby in badDe Weerth mat de stress bij de baby’s aan de hand van het cortisolniveau in het speeksel. Het hormoon cortisol komt vrij bij stress. Uit de metingen bleek dat baby’s die niet bij hun ouders slapen gemiddeld een bijna veertig procent hoger stressniveau hadden bij het in bad gaan dan baby’s die op de kamer van hun ouders slapen.

Externe stressregulator
Een mogelijke verklaring is dat de ouders als ‘externe stressregulator’ voor het kind werken. Slaapt een baby bij zijn ouders, dan zijn die snel beschikbaar om onrust en ongemak weg te nemen en zo stress al bij de eerste kik te verminderen. Baby’s die in een aparte kamer slapen, worden pas gehoord als ze een keel opzetten; hun stress wordt pas in een later stadium getemperd. Volgens de onderzoekster werkt dit mogelijk door bij activiteiten overdag, zoals in bad gaan.

Voor het eerst bij mensen
De Weerth baseert zich op gegevens van 163 moeders en hun kinderen. Rond de veertig procent van de baby’s deelde vrijwel altijd de ouderslaapkamer, ongeveer een kwart sliep vrijwel altijd in een andere kamer. De rest van de kinderen sliepen soms apart, soms bij de ouders. Het is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan in de eerste twee maanden na de geboorte naar het verband tussen de slaapplek en het stresshormoonniveau bij baby’s. 

Stress moet
De onderzoekster benadrukt dat baby’s wel met stress om moeten leren gaan en dat schommelingen in het cortisolniveau erbij horen. ‘Het wordt pas problematisch als baby’s chronische stress ervaren en daar ook langzaam van herstellen. Dat is nadelig voor hun gezondheid, en ook voor de aanpassing van hun stresssysteem.’ De Weerth onderzoekt de komende jaren wat op de langere termijn het effect is van afgezonderd slapen (of juist niet) op het stresssysteem van kinderen. /Anja van Kessel

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!